Google och Googla har blivit begrepp som är synonymt med internet idag. Sökmotorjättens betydelse för internet och våra onlinevanor är givetvis stor där en kort driftstörning, på 5 minuter under fredagen, kostade företaget i runda slängar 3,5 miljoner kronor i uteblivna intäkter. 

Det är fortfarande oklart vad som orsakade problemen för Google under fredagen då merparten av Googles tjänster, bland annat alla Google Apps-tjänster, Youtube, Google Drive och Gmail, gick ner för räkning.

Googles tjänster var för de flesta tillbaka online efter drygt 5 minuter och för alla som drivit en hemsida eller nättjänst är det sällan någon större katastrof med några minuters driftstörningar. Skillnaden på de flesta företag och Google är deras inverkan på internet i sin helhet, något som analysföretaget GoSquared tydligt kunde mäta under de minuter företagets tjänster låg nere.

GoSquares kunder som använder sig av firmans webanalysverktyg, som globalt verkar uppgå till 8 000 sajter, tappade 40 procent av sina visningar under den fem minuter långa driftstörningen. En siffra som i sig skvallrar om Googles enorma räckvidd och kapacitet. Vilket efter bakåträkning på företagets annonsintäkter ger en förlust på intäkter om drygt 3,5 miljoner kronor under driftstörningen – dyra 5 minuter med andra ord.

Massvis med förlorade visningar utan Google

Även om Google vidarebefordrar ofantliga mängder sidvisningar har många tolkat statistiken från GoSquare som att 40 procent av den totala internettrafiken sjönk under den fem minuter långa störningen, något som tillbakavisas av flera källor. Bland annat svenska Netnod som ansvarar för driva de centrala knutpunkterna i Sveriges del av internet. Enligt Netnod påverkades den totala internettrafiken i Sverige inte märkbart av Googles driftstörningar. Trafik som Netnod och andra IX-företag (Internet Exchange) mäter i bit per sekund, i motsats till sidvisningar per sekund som GoSquared baserade sin något förvillande data på. Data som flera stora nyhetsbyråer felaktigt tolkat som generell datatrafik på internet.

– ”Pageviews” är inte alls samma sak som antal byte som skickas på Internet. ”pageviews” är tex bara web, medan ”Internet” är en mängd andra saker, som tex Netflix, VoIP etc. Dessutom är detta bara GoSquareds kunder, och inte alla webbsidor, berättar Patrik Fältström, nätverksexpert på Netnod, för NordicHardware.

Google är onekligen en spindel i nätet vad gäller sajters internettrafik och deras levererade sidvisningar men datamängdsmässigt har man inte samma inverkan.

Källa: GoSquared, VentureBeat


Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Sebbe Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sebbe
Medlem
Sebbe

3,5 miljoner på 5 minuter, det är 42 miljoner i timmen. Jag skulle nog klara mig på en månadslön (6 720 miljoner). 8)