Det har hittills varit en kostsam historia för de som trånar efter högre upplösningar till sin stationära dator att uppgradera till en ultra HD-skärm. Nu är dock en ny våg av högupplösta TN-paneler på väg till marknaden, som på allvar kan göra 4K till ett hållbart alternativ för konsumenter.

Medan riktigt högkvalitativa 4K-paneler med IPS- eller IGZO-teknik fortfarande ligger väldigt hög upp i pris så verkar det som att konsumenter som främst prioriterar arbetsyta snarare än maximal uppdateringsfrekvens eller så korrekta färger som möjligt, snart kan få en stor och högupplöst TN-panel till ett rimligt pris.

Nyligen har testsidan hardware.info lagt vantarna på en ny Samsung-skärm, LU28D590D, med en 28 tum stor TN panel och upplösningen 3 840 x 2 160 pixlar. Det ska röra sig om en panel som förvisso inte håller samma mått som en mer högkvalitativ IPS- eller IGZO-panel, men som än dock ska ge tillräcklig bildkvalitet för många användare.

Det mest intressanta är dock prislappen, som förväntas hamna närmare 500 pund, eller omkring 5 000 kronor. Det är ungefär samma liga som en vass 27-tums 2 560 x 1 440-skärm med IPS-panel, vilket ger därmed ger konsumenten möjlighet att välja att spara in något på färger och betraktiningsvinklar i utbyte mot högre upplösning och mer arbetsyta.

En våg av liknande skärmar tros lanseras runt sommar och tidig höst, så för de som väntat främst på mycket pixlar för pengarna kan det vara värt att hålla utkik under de kommande månaderna.


Relaterade artiklar

Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Jones FanniflopperSegen01DaoTobberian Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

tycker iden med en 4k är bättre bild men TN panel är liksom bara fel.

Medlem
WIRN

[quote name=”flopper”]tycker iden med en 4k är bättre bild men TN panel är liksom bara fel.[/quote]

För mig på jobbet där jag knackar kod, och bildyta och upplösning är viktigt skulle den passa utmärkt. Dock hade jag inte vilja ha en TN hemma

Tobberian
Medlem
Tobberian

Kommentars-skrivrutan är högst upp=ljusgul, nedanför mitten=nästan [u]OSYNLIG[u] /vit (ett seriöst aber ibland), längst ner=svagt blå. 😕

4K TN? Nja.. aldrig mer TN.

Dao
Gäst
Dao

TN-paneler är bättre än sitt rykte. Idag är de nyaste mycket bättre än de som kom ut 2009-2012. Sitter på en med 144 hz och även om färgåtergivningen var usel ”out of the box” så lyckades jag göra den förvånansvärt bra genom någon timme av minitiuös kalibrering och uppdaterade drivrutiner.

Tror vi ändå kommer se 4K paneler med IZGO eller IPS under 5000 kr inom bara ett par år.
Och kan mycket väl köpa en då eftersom en 144 hz 4K panel är meningslös med tanke på hur tungrodda spel är med 4K.

Segen01
Gäst
Segen01

TN och 4K duger bra åt mig. Jag är inte den som bara MÅSTE ha exakta färger!
Och ni som klagar på TN tänk på detta, ert favvo fps kommer inte att flyta på bättre och ni kommer fortf. dö i det lika snabbt 😛

flopper
Medlem
flopper

120hz för spelande tn helt ok men ska jag sitta surfa etc…med 4k ja då gäller ips eller liknande panel..
skillnaden är avsevärd.

Jones Fanni
Gäst
Jones Fanni

Min HP LP3065 är en 30 tummare och har 2560 x 1600 pixlar och har haft under 7 år. Jag kallar inte det fö 4k. 4k bör ha en upplösning på (3840 x 2160).