Högupplösta skärmar i smartphones är inget nytt men på IFA ser vi rekordet för högupplöst smartphoneskärm höjas från 1 440p till 2 160p. Detta betyder att vi nu har smartphoneskärmar med 4K UHD-upplösning på smartphones. Detta betyder dock också att kunder får betala mycket för sin smartphone och att fördelarna troligen inte överväger nackdelarna.

Teknikhistorien är full av uppenbart felaktiga uttalanden om att en viss mängd lagringsutrymme är tillräckligt för alla och att bildskärmar redan är tillräckligt högupplösta. På smartphonemarknaden har många kommit med sådana uttalanden sedan Full HD blev standard på många flaggskeppstelefoner. Nu har Sony introducerat en smartphone med en bildskärm med som har fyra gånger högre upplösning än många konkurrenter.

Fyra gånger högre upplösning

Xperia Z5 introduceras på IFA 2015 som Sonys nya flaggskeppstelefon för Android-marknaden. Telefonens skärm har en upplösning på 1 920 x 1 080 och har alltså totalt cirka två miljoner pixlar. Xperia Z5 Premium introducerades också med en skärm vars upplösning är 3 840 x 2 160. Skärmen har alltså exakt fyra gånger fler pixlar än sitt syskon och når en pixeltäthet på 806 pixlar per tum. Skärmen mäter 5,5 tum och kan leverera otrolig skärpa, möjligen högre detaljrikedom än någon människa kan uppfatta på ett normalt avstånd.

Kanske bra för VR

Fördelarna med skärmens höga upplösning är troligen inte särskilt många i vardaglig användning men ett stort användningsområde skulle kunna vara virtual reality. Med telefonens högupplösta skärm har den stor potential att bli ett bra alternativ för den som söker efter en bra smartphone för enkla VR-upplevelser. Det enda uppenbara problemet skulle vara att processorn har svårt att driva den höga upplösningen.

Utöver sin skärm är det inte mycket som skiljer Xperia Z5 Premium från vanliga Xperia Z5. Premium har ett batteri på 3 450 milliamperetimmar istället för 2 900 men det finns inga andra större skillnader. Den högupplösta skärmen gör dock telefonen dyrare än konkurrenterna och de andra medlemmarna i Z5-serien. Telefonen kommer att nå butiker i november och kosta 8 000 kronor, 1 000 kronor mer än Xperia Z5.

Läs mer om IFA:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Marcus RoosGadgety Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Wargreymon

8000:- är väl inte något speciellt när man tittar på konkurrenternas priser, som HTC, Apple och Samsung.

Gadgety
Medlem
Gadgety

Håller med. Med, men 4k borde vara mer relevant på en 6.8tums eller större skärm, alltså mer av phablet, när de ändå är igång. Och så någon form av VR headset, à la Samsung, där mobilen kombineras med linser. Två dagars batteritid är tillräckligt, för mig i alla fall. Mitt batteri tar slut på en dag.

Marcus Roos
Gäst
Marcus Roos

Hör sällan att det klagas eller anmärks på höga priser när Apple släpper telefoner. Trots att dom sällan innehåller någon ny teknik.
Den här telefonen innehåller trots allt teknik som du inte hittar hos någon annan tillverkare idag och troligtvis inte på flera halvår.

Sen att Sony inte släppte en Ultra 2 och gav den 4K… det är ett stort mysterium.