Small preview image

Den omtalade Cell-processorn som är hjärtat i Sonys PlayStation 3 spelkonsol har egentligen bara en större nackdel. Processorn tillverkas fortfarande i den numera något åldrade 65nm tekniken. Detta är något Toshiba planerar att ändra på under nästa år då processorn ska börja masstillverkas med 45nm teknik, i alla fall om vi ska tro de senaste ryktena. Med en effektivare tillverkningsteknik kan Toshiba sänka strömförbrukningen och värmeutvecklingen på kretsen och det är något man ser fram emot när allt fler av tillverkarens HDTV-apparater ska utrustas med Cell-processorn.



Men det är inte bara Toshibas TV-apparater som borde kunna dra nytta av en ny strömsnålare Cell-processor. Vi vet att Sony inte tvekar på att släppa uppdaterade modeller av sina spelkonsoler och PS2 Slim skulle mycket väl kunna få en motsvarighet i PS3 Slim om Sony bestämer sig för att använda processorn i sin spelkonsol. Något vi också tidigare varit inne på.


Med lägre strömförbrukning och mindre värmeutveckling krävs mindre plats för kylningskomponenter och Sony skulle kunna banta spelkonsolen en hel del mot dess nuvarande design. Toshiba skulle även kunna tillverka 1.5 gånger så många Cell-processorer per wafer vilket sänker tillverkningskostnaderna ordentligt.


Varken Sony eller Toshiba har dock avslöjat något officiellt om sin planer för Cell, men det lär bara vara en tidsfråga innan Cell dyker upp i 45nm kostym.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid