Nokia har blivit tvungna att hota om uppsägning sedan man valde att helt ändra strategi och sluta använda sig av Symbian, samt lägga ned några större planer på MeeGo man utvecklat tillsammans med flera parter mest nämnvärd Intel. Nu står det klart att hela 4 000 förlorar jobbet globalt medan 3 000 blir förflyttade till företaget Accenture, och pappren är nu påskrivna för avtalet mellan Nokia och Microsoft.

När Nokia bestämde sig för att börja samarbeta med Microsoft för att använda sig av Windows Phone 7 i sina kommande telefoner vart genast tusentals hotade om varsel hos Nokia då man behövde skära ned på utgifterna och göra sig av med den dödvikt man fick i samband med att man slutade vidareutveckla sitt egna operativsystem.

Nu står det klart att Nokia ska låta 4 000 utvecklare gå innan slutet av 2012. Nokia anställer 12 000 i Finland och av de 4 000 som får gå tillhör 1 400 av dem Nokia Finland. Ytterliggare 3 000 ska sluta hos Nokia, dessa individer är de som arbetar med Nokia:s operativsystem Symbian fast de kommer att flyttas till företaget Accenture som Nokia har ett nära samarbete med. Så totalt handlar det om 7 000 tjänster hos Nokia som ska bort.

Stephen-Elop_Nokia-President-and-CEO-and-Steve-Ballmer-Microsoft-CEO_2

En euforisk Stephen Elop, VD på Nokia och Microsoft:s hyperaktive Steve Ballmer skakar tass på deras nya samarbete

I Torsdags skrev även Nokia och Microsoft på avtalet som sätter de både företagens kommande samarbete i sten, och Nokia säger att de kommer fortsätta ha kvar Symbian-baserade modeller på marknaden under en övergångsperiod innan de kan ersätta hela sitt utbud med Windows Phone 7-baserade. Övergångsperioden till Windows Phone 7 väntas vara färdig framåt början av 2013.

Framåt 2013 förväntar man sig även att Nokia ska ha skärt ner på sina utgifter med 1 miljard Euro tack vare alla ändringar som ska ske i företaget. Vi skrev tidigare om att flera företag var intresserade av att anställa folk från Nokia när företaget lagt alla korten på bordet så förhoppningsvis är det inte många av de 4 000 utvecklarna som behöver gå arbetslösa när deras tjänst hos Nokia väl är över.

Källa: TechCrunch

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
hymerJacob Hugossonjohnjensenshaglordzowix Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Synd om finnarna det går fort utför nu…

Anton Karmehed
Admin

Ja det har verkligen varit fritt fall för Nokia de senaste åren, det känns ju inte direkt som att man kommer vända detta på en vecka heller direkt. Inte ett år för den delen.
Så får se hur man rider ut stormen, alltid lika tråkigt och samtidigt överraskande när storföretag så totalt tappar fästet.

zowix
Medlem
zowix

Vad var det som gick snett frågar jag mig till nokia.

Micke
Medlem
Micke

Det var ju väldigt vågat att ta Microsofts lösning framför dragloket Android. Jag hoppas det går bra för Nokia men jag kan ju inte säga att jag längtar till att äga en Windows Phone telefon, så det blir ju lite blandade förväntningar.

Stormense
Medlem
Stormense

Jag tror detta kommer bli lyckat. Vild gissning men för de som inte vill äga prylar från Apple, nn lite dyrare exklusivare W7F från Nokia istället för det som alla andra Android och IOS ägare skruttar runt med.

Jag menar att det kanske finns en lönsam nisch om Nokia kan leverera bättre kvalité och godkänd batteritid på lurarna vilket gör att man kan använda en smartphones alla funktioner mer än 4 timmar (Samsung Galaxy S).

hymer
Medlem
hymer

Jag äger en Samsung Omnia 7 och den är ju ljusår bättre än min iphone 3gs iaf. Visst man saknar lite appar och funktioner men det kommer ju med tiden. Jag är iaf såld på WP7.