Då allt roterar kring GeForce 6800 och det kommande Radeon X800 passar numera Creative-ägda 3DLabs på att pressa ut ett nytt grafikchip vid namn P20. Föregångaren P10 innehöll en hel del intressant teknik och P20 verkar vara en värdig uppföljare.


De nya korten kommer att gå under namnet Wilcat Realizm. 3DLabs har varit en av de största namnet bakom Open GL’s nya HLSL (High Level Shader Language): GL Slang och den nya produkten ser ut att ha ett stöd som motsvarar ungefär Shader Model 3.0 om vi pratar DirectX-termer.


Chippet är packat med en hel del nya grepp. Till exempel kan kortet arbeta med antingen en eller två VPU’s och dessutom har de en separat processor för vertex shading kallad VSU. Denna VSU har ett eget 128 MB stort GDDR3-minne dedikerat för geometriinformation, något som annars ofta måste färdas över systembussen (AGP tex.).


Kortet lär bli ett monster, den mest extrema konfigurationen består av två VPUs på 150 miljoner transistorer vardera och en VSU på 130 miljoner transistorer. Sammanlagt kan de utrustas med 512+128 MB minne och med möjlighet att addressera upp till 256 Gigabyte virtuellt minne.


Annan intressant fakta är att Vertex Shader-enheterna jobbar med 36 bits precision istället för 32 bits som på ATi och nVidias senaste värstingar. Pixel Shader-precisionen ligger på 32 bits precis som nVidias DirectX9-kort. Instruktionsantalen som kortet har stöd för (utan använding av FIFO-buffrar eller looping) är helt tokiga om vi läser ut informationen rätt. Vidare kommer korten att finnas med native stöd för PCI Express något som lär vara viktigare på den profesionelal marknaden än bland hemanvändare till en början, speciellt när vi talar om ett extra kort med en VSU på som i 3DLabs fall.


Informationen finns i välformulerat överflöd på 3Dlabs hemsida.


Ta en titt själva här.


För oss hemanvändare är Wildcat knappast ett alternativ, förmodligen skulle säkert ATi eller nVidias kort med all sannolikhet vara snabbare i spel. Dock tänkte vi slå Creative en signal imorgon för att se om några produkter för hemanvändare baserade på P20 är att vänta.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid