Genom molnet så kan numera allmänheten komma åt och göra experiment med IBM:s kvantdator. Och inte bara det, nu finns även en video där vi kan ta oss en 360-graders titt inuti deras komplicerade superdator!

IBM:s Kvantdator i molnet

IBM:s kvantdator har en processor på 5 quantum bits (qubits) och är tillgänglig för allmänheten både genom denna häftiga video där vi kan se exakt hur det ser ut i en anläggning av denna kaliber, samt genom deras IBM Quantum Experience. Det senare är ett projekt som siktar på att expandera IBM:s kvantdator samt göra det möjligt för i princip vem som helst att gå in via t.ex sin telefon eller surfplatta och ta hjälp av denna kvantdator för att lösa olika problem och uträkningar.
För tillfället kanske det inte är världens mest polerade och lättåtkomliga system, men grundtanken är riktigt häftig och kan förhoppningsvis leda till en rad framsteg inom fältet när allmänheten och inte minst forskare får lättare tillgänglighet till kvantdatorer.
Som tidigare rapporterat här på NHW har bland annat Google och Nasa utvecklat kvantdatorer som kan utföra beräkningar upp till 100 miljoner gånger snabbare än traditionella datorer.

Klicka här för att följa Spel- och Tekniktuben på RSS!

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid