Inte ens Intels LN2-kylda 28-kärniga prototypprocessor har en chans i flertrådad prestanda när AMD kvävekyler nya Threadripper 2990WX till 5 GHz.

AMD lanserar inom kort sin andra generation Ryzen Threadripper-processorer och i täten sitter företagets första 32-kärniga ”konsumentprocessor”. Ryzen Threadripper 2990WX väntas med sina 32-kärnor få en imponerande flertrådsprestanda redan vid sina standardfrekvenser. Att driva smått ofattbara 32 kärnor kräver dock mycket energi och alstrar stora mängder värme. Varför AMD begränsar den maximala klockfrekvensen, med alla kärnor aktiva, till 3,4 gigahertz.

Med rätt strömförsörjning och tillräckligt effektiv kylning går det dock att pressa processorns alla kärnor betydligt högre. Något AMD visade under ett lanseringsevent i Italien där man pressade sin 2990WX CPU till över 5,1 gigahertz på alla 32 kärnor med hjälp av flytande kväve.

Resultatet? Världens högsta poäng i det flertrådade testet av Cinebench R15 för en enskild konsumentprocessor. Det slutgiltiga resultatet landade på 7 618 poäng och kan jämföras med 3 016 poäng för en Threadripper 1950X med 16-kärnor. Eller 4 136 poäng för en 18-kärnig Core i9-7980XE processor överklockad till 4,3 gigahertz.

Inte ens Intels 28-kärniga prototypprocessor, som visades upp på Computex, överklockad till 5 gigahertz kunde matcha AMD:s nya Cinebench-resultat. Intels processor nådde 7 344 poäng i samma test under företagets demonstration i juni.

Extremkylda processorer och flertrådade prestandaresultat i syntetiska tester säger långt ifrån hela sanningen om en entusiastprocessors värde. Det är trots allt en fjäder i hatten för AMD att visa de potential som finns i företagets nya monster-CPU.

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
BurreJBQwerty Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Qwerty
Gäst
Qwerty

Spännande att det bara går!

JB
Medlem
JB

Har man bara behovet (och lite extra slantar) så finns den snart att tillgå:) Kul med skifte på tronen, det har varit väldigt ensidigt fram tills nu. /jb

Burre
Gäst
Burre

roligt att det händer nått för en gångs skull, sisst AMD hade någon syl i vädret var med Athlon 64 x2 gissar jag?