Small preview imageDet kommer att dröja upp till ett halvår innan vi får se Intels Westmere-arkitektur på marknaden och de första processorerna kommer att gå under namnet Clarkdale. Som de första 32nm tillverkade processorerna från Intel är det en mycket intressant lansering som vi redan fått ganska mycket information om. Nu har den kinesiska hårdvarusajten it168 lyckats få tag på ett Clarkdale system som man publicerat en omfattande förhandstitt på, där vi får följa en 3,06GHz Clarkdale processor i kamp med en 3,00GHz Core 2 Duo CPU.

Clarkdale kommer med sina två processorkärnor att vara efterträdaren till just Core 2 Duo och det med nya Nehalem-gener under heatspreadern. Clarkdale har en integrerad minneskontroller med dubbla DDR3-1333 kanaler samt stöd för HyperThreading och fyra processortrådar.I prestandatesterna som man presenterar på it168 står det klart att just minnesbandbredd och teoretisk CPU-prestanda är på topp jämfört med C2D som ju använder sig av en extern minneskontroller och en äldre arkitektur.


Clarkdale dominerar även i Photoshop, filkomprimering, videokonvertering och liknande applikationer där speciellt HyperThreading stödet kan hjälpa till. I speltester där parallell CPU-prestanda inte är lika avgörande blir resultaten betydligt jämnare där faktiskt Core 2 Duo processorn tar hem några vinster.


Clarkdale är med sin 32nm teknik strömsnålare än dagens processorer och för dem som vill nyttja den integrerade grafikkretsen kan man ytterligare banta sina elräkningar. Man visar även hur man överklockar processorn till 4GHz och bibehåller en låg strömförbrukning.


Med en klockfrekvens på 3,06GHz kommer denna processor att lanseras in om Core i3 familjen och väntas få ett pris på runt 1500 kronor. Med andra ord i paritet med just Core 2 Duo E8400 som processorn jämförs med.


Clarkdale kommer inte att dyka upp förren under första kvartalet 2010 men redan nu verkar arkitekturen vara i riktigt god form. mer information hittar man i it168s förhandstitt (översatt av Google).
Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid