Sandy Bridge blir först ut i Intels arsenal med en grafikdel integrerad på transistornivå. Processorfamiljen som lanseras med pompa och ståt i början på januari 2011 kommer att husera upp till 12 stycken GPU-beräkningsenheter, något Intel väntas fördubbla med efterträdaren Ivy Bridge under slutet av nästa år.

Intel kallar sina GPU-beräkningsenheter för execution units (EU) och vi har redan sett prov på vad Sandy Bridge kan prestera med 12 stycken EU-enheter, där processorn själv kan ge 3D-prestanda i klass med de billigaste budgetgrafikkorten på marknaden.

Enligt Fudzilla ska Intel fördubbla antalet EU-enheter till lanseringen av Ivy Bridge, då man krymper sin Sandy Bridge-arkitektur till 22-nanometer. Med 24 EU-enheter bör Ivy Bridge kunna erbjuda närmast dubbel grafikprestanda, åtminstone i teorin. Något som mycket väl skulle kunna optimeras ytterligare i den nya arkitekturen.

Enligt samma källa ska dock Intels nya grafikkretsar hållas tillbaka av sina drivrutiner, något Intel kommer jobba hårt med de närmaste åren men som sägs ta ett tag för sig att mogna. Något som inte låter helt överraskande med tanke på Intels värdelösa spelstöd från tidigare generationer av integrerade grafiklösningar.

Intel har redan avslöjat att man påbörjat sin tillverkning av de första 22nm-processorerna och kan man hålla sitt tidschema bör Ivy Bridge debutera bara lite senare än AMD Bulldozer, vilket betyder att även AMD får höja ribban för sin andra generations Fusion APU.

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Jacob HugossonSwedish Berserkrmd Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
rmd
Medlem

snart blir det väl överklockning på gammal hårdvara. allt som spås om framtiden tycks vara SoC eller åtminstone i den riktningen 😮

Svensken
Medlem
Svensken

Känns som att Intel fortsätter att springa ifrån AMD/Global Foundries i tillverkningsteknologi eller är det bara jag som inbillar mig?

Jacob Hugosson
Medlem

Intel har alltid varit först med alla nya tillverkningstekniker till processorer (i alla fall mot AMD).

Vi börjar närma oss gränsen för vad fysikens lagar tillåter oss och det finns ingen som direkt vet hur man ska tillverka på 16nm och 11nm är helt uteslutet just nu(förutom en massa teorier). Jag tror fler och fler kommer förlita sig på Foundries och att bolag som TSMC och GlobalFoundries kommer ikapp Intel i det långa loppet pga. exponentiellt högre tillverkningskostnader för varje ny process och Tick-Tock var kul medan det varade 🙂