Vi har sett vilka hårdvarukomponenter år 2020 bjöd på men vad väntar oss år 2021? Vi går igenom vad som kan komma att definiera det nya året när det kommer till datorhårdvara!

År 2020 bjöd på en hel del ny hårdvara. Även om det till stor del har varit en rejäl utmaning att få tag i exemplar av de nya produkterna. AMD har sjösatt både nya grafikkort i form av RX 6000-serien samt processorer ur Ryzen 5000-serien. Intel har börjat rulla ut sin grafikarkitektur Xe samt processorserien Tiger Lake. Under hösten har vi även sett lanseringen av Geforce RTX 30-serien från Nvidia. Vad är då några av de saker vi har kvar att se fram mot efter årsskiftet?

AMDs Zen 3 fyller ut bärbara och stationära

AMDs Zen 3-arkitektur för processorer möttes med mycket positiv kritik för sin prestanda. Det kommande året ser ut att bjuda på ännu fler enheter baserade på arkitekturen. I skrivande stund har vi inte sett några faktiska produkter avtäckas men AMD kommer inleda året med en presentation i samband med CES. Förhoppningsvis får vi mer konkret information om vad som komma skall då.

Det som har cirkulerat i ryktesmaskinerna är flera nya Zen 3-processorer. Två av dessa sägs gå under namnen Ryzen 7 5800 och Ryzen 9 5900. Här sägs det röra sig om en åttakärnig och en tolvkärnig processor med ett TDP-värde på 65 W.

Sett till APU-enheter för stationära datorer ska det även här vara en uppsättning nya produkter på ingång. Dagens Ryzen 4000G-serie av processorer förväntas ersättas av två enheter vid namn Ryzen 5 5600G och Ryzen 7 5700G. Likt de tidigare nämnda processorerna förväntas dessa enheter hålla ett TDP-värde på 65 W. Några exakta kärnuppsättningar eller vad för grafikkretsar som huseras i dessa är dessvärre oklart i skrivande stund. Enligt rykten kommer processorerna bli exklusiva för OEM-tillverkare och kan således komma att hållas borta från butikshyllorna som fristående enheter.

B450 AMD AGESA Zen 2-CPU Ryzen 5 3600 Ryzen 7 3800X Ryzen 3 1200 X570

Zen 4

Det finns inte jättemycket information om nästa processorarkitektur från AMD. Spekulationer kring Zen 4 menar dock att vi kan komma att se den baseras på fem nanometers tillverkningsprocess. Den kan möjligen introducera stöd för bland annat PCIe 5.0 och DDR5-internminne. Huruvida denna arkitektur faktiskt kommer se dagens ljus under 2021 återstår att se. En lansering någon gång under hösten är däremot inte helt otänkbart.

Radeon RX 6000-serien fylls på

Lanseringen av AMDs senaste grafikkortsserie innehåller tre enheter. Radeon RX 6800, RX 6800 XT samt RX 6900 XT, som landade på hyllorna ett par veckor efter sina introduktioner. De tre enheterna fyller ut det mesta av prestandasegmentet för tillverkarens senaste grafikkort. Under 2021 förväntas företaget fylla på RX 6000-familjen med enheter menade för mellan- och instegssegmenten av marknaden.

RX 6800 Resizable bar RX 6000

Bland de ryktade grafikkorten som AMD har på ingång hittar vi bland annat Radeon RX 6700 och RX 6700 XT för mellansegmentet. Instegssegmentet ryktas sedan fyllas ut av enheter såsom RX 6500 och RX 6300. Sett till specifikationer har vi dock inte mer än rykten och spekulationer att gå på i dagsläget.

Intel Rocket Lake

Intel ser ut att inleda 2021 med den nya processorarkitekturen Rocket Lake. Denna har under en längre tid cirkulerat i rykten och läckor och förväntas dyka upp i början av året. Denna processorfamilj tar över stafettpinnen från dagens Comet Lake.

Här förväntas Intel bjuda på kärnarkitekturen Cypress Cobe på 14 nanometer och processorer med upp till åtta kärnor. HyperThreading-stödet ryktas bli mixat, vilket innebär att en till exempel åttakärnig processor kan komma med endast tolv trådar. I övrigt är det PCIe 4.0, DDR4, integrerad Xe-grafik och TDP-värden på upp till 125 W som ser ut att stå på menyn.

Core i7-9700K Comet Lake

Intel Alder Lake

Efter Rocket Lake och bärbara Tiger Lake förväntas Intel rulla ut arkitekturen Alder Lake under 2021 års andra halva. Denna tros ta så kallade big.LITTLE-designen till stationära datorer och blanda större Golden Cove-kärnor med mindre och mer energieffektiva Gracemont-kärnor.

Alder Lake förväntas även erbjuda tekniker som PCIe 5.0 och DDR5-internminne. Till dessa processorer ryktas även en ny sockel i form av LGA 1700 introduceras och nuvarande LGA 1200 kan således komma att få en relativt kort livscykel.

Intel Xe i större utsträckning

Intels första egna grafikarkitektur menad att användas i diskreta grafikkort förväntas lanseras i just den formen under nästa år. Hittills har vi endast sett Xe-arkitekturen dyka upp i processorer för bärbara datorer. År 2021 kan bli året då vi ser en tredje aktör på marknaden för grafiklösningar i insticksformat.

Vi vet sedan tidigare att Intel planerar att ge sig in på flera olika marknadssegment med Xe-arkitekturen. Från energieffektiva lösningar i både integrerade lösningar och diskreta grafikkort till mer högpresterande enheter för gaming och även servermarknaden. Exakt vad Xe bjuda på under 2021 är dock inte helt klart.

Nvidia Ampere växer till sig

Likt AMD har Nvidia lanserat en helt ny grafikarkitektur under hösten. Just nu finns dock Ampere endast för de mer påkostade segmenten, där absolut prestanda håller störst fokus. Under det kommande året förväntas arkitekturen hitta sin väg till fler marknadssegment. Mellansegmentet ser ut att bli befolkat av enheter som Geforce RTX 3050 och RTX 3060. Prestandasegmentet ser också ut att fyllas ut mer med den ryktade enheten RTX 3080 Ti.

CES AMD SAM TSMC Nvidia RTX 3080 referenskylare RTX 3000 Geforce RTX 3090

Det är inte heller omöjligt att vi får se Ampere-baserade grafikkort menade för instegssegmentet under året. Nvidia har dock en vana att jobba sig uppifrån och ner när det kommer till att fylla ut prestandastegen. Några mer budgetvänliga Ampere-enheter kan således komma att dröja till årets andra halva. Nvidia har lyckats hålla sina kort nära västen och i skrivande stund är vi helt enkelt inte säkra på vad vi kommer att se härnäst.

Apple Silicon får prestanda-boost

Det är ingen hemlighet att 2021 kommer att bli det stora året för Apple Silicon. De första produkterna lanserades visserligen under 2020 men under nästa år väntas prestandamodellerna nå konsumenter. Under 2021 väntas nya versioner av såväl MacBook Pro 16, som iMac och möjligen Mac Pro. Dessa datorer kommer sannolikt med helt nya kretsar som erbjuder betydligt mer prestanda från fler kärnor än vi har sett från Apple M1. Rykten har pekat på att Apple utvecklar processorer med 16 och 32 CPU-kärnor samt egendesignade grafikkretsar med 64 eller 128 kärnor.

Apple

2021 – mycket spännande på väg

2021 ser ut att bli riktigt spännande. Dessvärre är det många kommande produkter och detaljer kring dessa som är höljda i dunkel. I skrivande stund är det mycket som förblir rykten och spekulationer. Exakt vad vi kommer att se och när återstår således att se. Vi har dock ett hum om vad som komma skall.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid