När det första 4G-nätet lanserades för knappt sex år sedan var det en stor nyhet. När de första 5G-näten rullar ut kommer de vara en gigantisk nyhet, åtminstone om ITU får bestämma. Den internationella telekommunikatonsorganisationen har nu kommit fram till en standard för 5G och har bestämt att tekniken måste uppnå minst 20 gigabit per sekund.

Det är inte svårt att skryta om framtida teknikframgångar, de är ju trots allt framtida framgångar. Men när det gäller internationella standarder finns det sällan stora möjligheter för svängrum. Visst kan verkligheten skilja sig lite från teorin men med standarder på plats bör vi i alla fall komma i närheten av vad som utlovats. För framtidens telekommunikation betyder detta att trådlös telekommunikation kommer att ske i hastigheter som överskrider 20 gigabit per sekund. Detta är nämligen den gräns som kommer att användas för den kommande telekommunikationsstandarden 5G.

Internationell standard

Internationella telestandarder klubbas igenom av en organisation kallad ITU, International Telecommunication Union. Nu har alltså denna organisation bestämt vad termen 5G ska betyda, eller närmare bestämt, vad en standard kallad IMT-2020 ska betyda. Bestämmelsen säger att tekniken ska kunna uppå hastigheter på över 20 gigabit per sekund.

När standarden nu är färdigställd kan tillverkare av telekommunikationsutrustning påbörja utveckling och produktion av utrustning som kan användas ute i fältet. Enligt ITU kommer en första demonstration av tekniken genomföras under de olympiska vinterspelen år 2018. Ett år senare kommer spektrum delas ut till teleoperatörer och år 2020 är det dags för kommersialisering. Det betyder att det kan vara så lite som fem år kvar tills 5G faktiskt kan börja användas av konsumenter.

UHD-film på en minut

Det finns flera stora fördelar med 5G. För de allra flesta konsumenter är hastighet den största nyheten. Dagens 4G-nät har en teoretisk högsta uppkopplingshastighet på 300 megabit per sekund. 5G-nätet kommer att nå hastigheter över 20 gigabit per sekund. Detta betyder att vanliga konsumenter kommer kunna använda mobila uppkopplingar för saker som tidigare varit omöjliga. En stor UHD-upplöst video på 150 gigabyte skulle exempelvis kunna laddas ner på en minut.

Vi på NordicHardware gjorde en videosammanfattning om 5G-tekniken när den först presenterades av Europeiska Kommissionen och ett flertal privata företag. I videon pratar vi om varför tekniken är ett viktigt framsteg. Notera att vi i videon pratar om en demonstration av tekniken på OS i Tokyo 2020. ITU har nu alltså tidigarelagt denna första demonstration till vinter-OS 2018. ITU har också ökat bandbredden från 10 till 20 gigabit per sekund.
 

Källa: Korea Times

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
QwertyPOPTidsdjuretAjin Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Ajin
Medlem
Ajin

Telia testar detta just nu i Estland och de får typ 200mbit/s ner 50mbit/s upp och 7ms.

Tidsdjuret
Medlem
Tidsdjuret

Tele2 mobilt 4G bredband har 50GByte och 100GByte som största potten, hur länge räcker det om 5G blir verklighet med dessa ambitioner?
Jag tror knappast någon kostar på sig UHD filmer om potten ska räcka en hel månad.

QwertyPOP
Gäst
QwertyPOP

Problemet är att dagens core-nätverk inte riktigt är dimensionerade för den här typen av trafik som 5G skulle innebära. Jag skulle dock tro att Tele2 är den operatör som idag är bäst förberedd för framtidens bandbreddskrav (bortsett från Deutsche Telekom med deras Terastream).