Small preview image

Dagens trådlösa WiFi-nätverk har en maximal kapacitet på runt 300Mbps. Tyvärr är det verkligen ett teoretiskt värde som få, om någon?, kommer upp i vid vanlig användning. Nu har en doktorand och professor på Penn State universitetet byggt ett trådlöst system som kan överföra data i upp till 1Gbps. Hastigheterna är åstadkomna med ljus och inte radiovågor, infrarött ljus för att vara exakt.



Det fina i kråksången är att 1Gbps är långt ifrån den maximala överföringshastigheten då professor Mohsen Kavehrad och hans doktorand Jarir Fadlullah menade att deras mätningar pekar på mycket högre potential.



Andra elektroingenjörer hävdar att detta förmodligen är nästa generations trådlösta kommunikationssystem och att nyckeln till detta bland annat är användningen av diffust ljus. Vilket betyder att man inte behöver oroa sig för fri sikt som t.ex. med dagens IR-teknik.



Companies such as Intel, InterDigital, Siemens, Sony, Samsung, Mitsubishi, and Sanyo are all pursuing research on optical wireless networks, say Kavehrad and Xu. Several of these companies are members of the Infrared Data Association (IrDA), an industry organization that is developing technical standards for infrared wireless communications.


Trådlösa system baserade på ljussignaler är dock inte kapabla att gå genom väggar och andra fasta hinder, vilket har vissa nackdelar men samtidigt gör tekniken betydligt säkrare. Samtidigt finns det inte samma risk för störningar och liknande som radiobaserade systemet lider av.


Källa: Technology Review via Gizmodo

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid