Dagens VR-upplevelser får många användare att tappa hakan men det är inget mot vad som komma skall enligt grafikkortstillverkaren AMD. Företagets VR-utvecklare berättar nu om AMD:s framtidsvision där vad man kallar ”VR-Nirvana” uppstår när användare får en upplösning på 16K per öga vid en uppdateringsfrekvens av 144 hertz.

Det är många aspekter som avgör ifall man får en trevlig VR-upplevelse där allt från spelimplementering till ditt VR-headsets vaddering kan fälla avgörande. Viktigast av allt är dock den upplevelse som utmålas framför dina ögon och här finns det mycket att förbättra innan vi nått slutmålet med dagens VR-teknik.

Se även: Ett sista test av HTC Vive innan lansering – vad får du för 799 dollar?

HTC Vive och Oculus Rift använder sig båda av en 1080p-upplösning för vardera öga vilket ger en häftig inlevelse men trots allt ett klart synbart pixelmönster med ögonen placerade bara någon centimeter från skärmpanelerna. Det krävs enligt Oculus VR fortfarande ett Radeon R9 290 eller Geforce GTX 970 grafikkort för att driva VR-spel i denna upplösning, detta då man behöver leverera över 90 bilder per sekund för att minimera problem med åksjuka och andra sidoeffekter.

16K-upplösning per öga

För att helt eliminera pixeleffekten eller den så kallade ”skärmdörrseffekten” menar Guennadi Riguer, chefsutvecklare på AMD:s LiquidVR-avdelning, att det kommer krävas enorma upplösningar. Enligt Guennadi kommer användare att nå ”VR-Nirvana” först när vi kan leverera en 16K-upplösning för varje öga och det vid 144 hertz uppdateringsfrekvens. Detta är siffror som känns igen från tidigare uttalande från Oculus VR-grundaren Luckey Palmer och visar med eftertryck att VR-marknaden fortfarande är i sin linda.

Källa: Oculus Rift skapare – Vi kan få se vr-glasögon med 24 000 x 13 500 pixlars upplösning

För att nå dessa smått galna upplösningar kommer det krävas inte bara ny skärmteknik och framsteg inom pixeldensitet utan även rejäla lyft i beräkningskraft. Att leverera 16K-upplösning för vardera öga vid en bildfrekvens på över 140 bilder per sekund är en bedrift som kommer kräva flera generationsskifte inom GPU-marknaden. Bara antalet pixlar är 66 gånger fler än vad som behöver levereras för en 1080p-upplösning, när vi går från 2 miljoner pixlar till totalt 132 miljoner pixlar med 16K-upplösning.

”LiquidVR will continue to drive hardware and software technologies that will ultimately lead to the nirvana of VR: 16K/eye, 144Hz and above refresh rate, and virtually no latency, all in a wireless, small form factor package.” säger Guennadi Riguer till Wccftech.

Noterbart är också att Guennadi påpekar att framtidens VR-lösningar inte kommer att förlita sig på några kablar, en fullt logisk slutsats men som också kommer att kräva ny teknik.

oculus_dk2_inside

Första generationens VR-headset på väg

HTC Vive och Oculus Rift är den första generationens VR-headset för PC-marknaden och kommer att börja skeppas till konsumenter under våren och sommaren. Prislapparna ligger på mellan 6 000 till 8 500 kronor och därtill krävs redan idag rejäla datorkomponenter för att leverera en bra spelupplevelse.

Källa: Wccftech

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
2 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
StormenseAnton KarmehedThomas Larsen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Thomas Larsen
Gäst
Thomas Larsen

VR kommer bli en lika stor ”succé” som 3D-TV… 😆

Stormense
Medlem
Stormense

3D TV och VR är ju helt skilda saker där du i VR kan integrera med miljön. Tror mycket på Sony Playstation VR och mer enklare spel i nuläget. I framtiden när VR-Nirvana blir verklighet och AAA titlarna hänger på blir det något för entusiasterna om nu inte PC är dödförklarat vid det laget.