AMD Naples baseras på Zen-arkitekturen och kommer med upp till 32 kärnor och 64 trådar. Nu har en 16-kärnig modell fångats på bilder.

Det var länge sedan den röda CPU-tillverkaren erbjuda konkurrenskraftiga processorer i de övre prestandasegmenten. Något AMD nu ämnar ändra på när man tar sikte på prestanda- och servermarknaden med sin Zen-arkitektur.

Konsumenter kommer att få se 8-kärniga Summit Ridge-processorer i företagets AMD FX-serie. Företagare och servermarknaden däremot får se upp till hela 32-kärniga Naples-processorer.

Naples får upp till 32 kärnor

Nu dyker det upp bilder på vad som sägs vara den 16-kärniga modellen av AMD:s Naples processor. En CPU som med sitt flertrådsstöd ska leverera 32 trådar i vad som är AMD:s största processorkrets någonsin.

 AMD NapelsAMD Summit Ridge
ArkitekturZenZen
Kärnor32 st.8 st
Trådar64 st.16 st.
Basfrekvens1,4 GHz3.2 GHz
Turbofrekvens2,8 GHz3,5 GHz
L1-cache (Instruktion/Data)32 KB x 32/64 KB x 3232 KB x 8/64 KB x 8
L2-cache512 KB x 32512 KB x 8
L3-cache512 MB16 MB
MarknadServerKonsument

På bilderna kan vi konstatera att Naples mycket riktigt är en bjässe till CPU. Den massiva heatspreadern skyddar Zen-kislet och processorn använder sig av en LGA-formfaktor. Land Grid Array är samma format som Intel använder på sina konsumentprocessorer. Vilket kortfattat betyder att systemets kontaktpins sitter i moderkortet medan de platta kontaktytorna sitter under processorn. Vilket skiljer Naples från konsumentvarianten Summit Ridge med sitt PGA-format. Pin Grid Array, där kontaktpinsen istället sitter på själva processorn.

Konsumenter före servrar

AMD väntas lansera serverprocessorn Naples på marknaden under andra kvartalet 2017. Redan i början av nästa år ska vi dock få se desktopmotsvarigheten Summit Ridge i butikshyllorna.

Svenska CPU-guiden

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
2 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anton KarmehedMesserschmidtAlling Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Alling
Medlem
Alling

Det står ”Napels” på 11 ställen i artikeln.

Messerschmidt
Gäst
Messerschmidt

Neee, det står ”Naples”.