En 16-kärnig Intel Alder Lake-S processor med en klockfrekvens på upp till fyra gigahertz har hittats i databasen för SiSoft Sandra.

Intel har nyligen visat upp vad vi har att förvänta oss från kommande Rocket Lake-S. Detta är dock inte den enda processorfamiljen Intel har på väg. Senare i år förväntas företaget lansera processorfamiljen Alder Lake. Intels första processoruppsättning som ska blanda både små och stora processorkärnor.

Nu har Twitter-användaren Momomo_US delat med sig av ett inlägg i databasen för SiSoft Sandra där en av de kommande Alder Lake-modellerna har registrerats. Mer specifikt handlar det om en processor som listats med 16 kärnor. Alder Lake kommer som tidigare nämnt vara så kallade big.LITTLE-processorer med olika typer av kärnor. Detta innebär att de 32 trådar som registrerats för processorn inte nödvändigtvis stämmer. De mindre Atom-kärnorna spekuleras bli utan HyperThreading och det kan visa sig handla om en 16 kärnig processor med 24 trådar istället. Detta är dock något som förhoppningsvis kommer visa sig med tiden.

Sett till de registrerade klockfrekvenserna rör det sig om en basfrekvens på 1,8 GHz och en turbofrekvens som sträcker sig till 4 GHz. Detta är dock ett ingenjörsexemplar så hur pass dessa frekvenser representerar vad vi kommer att se vid lansering förblir oklart.

Övriga specifikationer för den processor som testats inkluderar totalt 12,5 MB L2 cache och hela 30 MB L3 cache. Vi ser även stöd för DDR5-4800 internminne och en gen12,2-baserade integrerad grafikkrets med 32 beräkningsenheter och totalt 256 streamprocessorer. Denna grafikkrets hade en klockfrekvens på 1 500 MHz enligt SiSoft Sandra. Detta kan dock likt klockfrekvenserna för processorkärnorna komma att ändras innan lanseringen väl inträffar.

Det återstår att se exakt när den kommande processorarkitekturen landar på butikshyllorna. Dock står det klart att med dess big.LITTLE-uppbyggnad, DDR5-stöd och relativt stora cachemängd kan Alder Lake komma att bli en väldigt intressant processorfamilj från Intel som dyker upp någon gång under året.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid