Mediaworkstations a-X2P är en portabel dator med inbyggd skärm som kan klara av det mesta ute på fältet. Vad sägs om dubbla server-processorer och upp till 4 TB RAM-minne i en dator att ha med?

Moderna gaminglaptops börjar erbjuda riktigt imponerande prestanda i ett mobilt format men för riktigt tufft arbete på fältet finns det ”portabla” workstation-datorer som kan leverera betydligt mer. Amerikanska företaget Mediaworkstations lanserar nu en ny modell som erbjuder smått otroliga specifikationer. A-X2P kommer i ett chassi som har inbyggd montering för både en bildskärm och ett tangentbord samt plats för ytterligare fem 24 tums bildskärmar, om så önskas. Hela paketet väger nånstans mellan 20 och 25 kilogram beroende på konfiguration.

4 TB RAM, om du vill

Den nya a-X2P-konfigurationen säljs med AMDs serverprocessorer i EPYC Rome-generationen. Ett SP3-moderkort har plats för dubbla CPUer, vilket ger möjlighet att konfigurera två EPYC 7742-processorer med 64 kärnor vardera. De två kretsarna har stöd för 2 TB DDR4-2666 ECC LRDIMM vardera men Mediaworkstations säljer bara totalt 2 TB förinstallerat. För den som mot all förmodan inte känner att det räcker går det helt enkelt att uppgradera till 4 TB i efterhand. Det går att konfigurera en batteribackup men en nätanslutning är nog att rekommendera när processorerna drar igång.

När det gäller grafik är det upp till användaren, som kan välja från Nvidia GeForce RTX 20, Titan, Quadro eller Tesla. För SSD-lagring finns allt från m.2-enheter och 2,5 tum-enheter till Intel Optane eller traditionella hårddiskar som kan styras med dedikerat RAID-kort.

Två EPYC-processorer kommer inte gratis. Basmodellen med två åttakärniga EPYC 7252-kretsar, 250 GB SSD-lagring och en Nvidia GeForce RTX 2060 Super kostar runt 100 000 kronor. Uppgraderingen till 128 kärnor kostar runt 150 000 kronor extra medan 2 TB RAM kostar runt 250 000 kronor extra. Pengarna för sådana maskiner kommer från minst sagt seriösa användare inom film-, grafik- och spelbranschen.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
KaffiMann Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
KaffiMann
Medlem
KaffiMann

Om en 10-15 år har vi vel like mye prosesseringskraft i en mobiltelefon…