Snart kan vi se SSD-enheter som betydligt billigare och mer kapabla än någonsin. Intel och Micron presenterar nya flashminnen baserade på 3D NAND-teknik som är så kompakta att de kan lagra upp till 3,5 terabyte data i en enhet som är stor som ett platt tuggummi eller upp till 10 terabyte data i ett klassiskt 2,5 tumsformat.

Det går att göra många saker mindre än de redan är. Efter ett tag blir det dock svårt. De senaste åren har därför mycket av utvecklingen av NAND-flashminnen fokuserat på minnen med staplade datalagringssceller. Nu lanserar Micron och Intel sin senaste typ av flashminne som använder vertikalt staplade celler. Kort och gott staplas minneskretsarna på höjden i flera lager och kan på detta sätt ge betydligt mer lagringskapacitet vid samma givna yta.

Intel och Microns nya 3D NAND-flashminnen har börjat produceras och skickats till de partners som tillverkar lagringsenheter för försäljning till konsumenter och företag. De nya minnena sägs ha betydligt högre kapacitet är konkurrerande NAND-tekniker och ska vara billigare att tillverka.

Snabbare och mer energisnål

3D NAND kan lagra samma mängd data på en mindre yta än tidigare möjligt. Detta gör att produktionskostnader sjunker och att lagringsenheter som använder tekniken kräver mindre energi för att drivas. Samtidigt sägs de nya 3D NAND-minnena erbjuda högre prestanda än äldre teknik. Varje cells dimensioner kan göras större när cellerna staplas på varandra, vilket sägs leda till högre prestanda.

Traditionella SSD-enheter på upp till 10 terabyte

Intel och Micron har skickat ut de första exemplaren av MLC-versionen av 3D NAND med 256 gigabit lagringsutrymme till sina partners. En TLC-version med 384 gigabit lagringsutrymme är på väg men kommer inte nå partners förrän senare denna våren. När de nya minnena når konsumenter beror på när Intel och Micron kan börja producera i stor skala och deras partners är redo för lansering av sina produkter. I nuläget har inga tidsramar presenteras för detta men kommersiella produkter tros dyka upp under 2016. Då ska de nya minneskretsarna möjliggöra hela 10 terabyte lagringskapacitet i en traditionella 2,5 tum stor SSD-enhet.

Relaterade artiklar

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
S0urcerr0RBirksdlq84AndreeasSkuggan7 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Patrik
Medlem
Patrik

Detta låter ju riktigt bra, har massa SSD-diskar för att kompensera upp det låga utrymmet i dagens diskar, med större diskar kan jag fokusera mer på redundans.

Andreeas
Gäst
Andreeas

Ännu en nyhet som lär ta minst 10 år att ens återupptas. Har hört så mycket häftigt genom åren gällande minnen och annat men inget verkar bli verklighet. När skulle detta kunna massproduceras och konkurrera ut dagens SSD? 2055?

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

[quote name=”Andreeas”]Ännu en nyhet som lär ta minst 10 år att ens återupptas. Har hört så mycket häftigt genom åren gällande minnen och annat men inget verkar bli verklighet. När skulle detta kunna massproduceras och konkurrera ut dagens SSD? 2055?[/quote]

2016 stå det ju

Birks
Medlem
Birks

Såg någon presentation från HP och de räknar med att ha sina memristor ”diskar” på 100TB till marknaden 2018

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Kul att se att Intel och Micron fortfarande kan hävda sej i SSD branschen.
Köper bara Intel SSD’er eftersom jag/kompisar haft väldigt stabil drift från dessa, utan nämnvärda fluktuationer över tid.