Qualcomm visar ny teknik som gör det möjligt att slå samman en mobil enhet till både ett wifi- och LTE-nätverk för att få en snabbare uppkoppling till Internet. Tekniken är tänkt att byggas in i framtidens smartphones och kan hjälpa teleoperatörer att ge mer stabil uppkoppling till fler användare. Men användare kan få betala för det.

För att minska trycket på de ofta överbelastade telenäten har de svenska teleoperatörerna byggt ut wifi-nätverk som kan användas utan extra kostnad av alla betalande användare. Datatrafiken som levereras över de lokala nätverken har oftast inte räknats mot användarnas månatliga surfpott, vilket har gjort nätverken populära. Med ny teknik från Qualcomm kan dessa nätverk bli ännu snabbare än tidigare.

Wifi- och LTE-aggregation gör det möjligt för teleoperatörer att använda wifi-nätverk för att ge användare högre hastighet och bättre täckning. Data skickas över både lokala wifi-nätverk och över regionala LTE-nätverk. De båda nätverken används parallellt, vilket ger användare en mer stabil och snabbare uppkoppling till Internet. I jämförelse med tidigare wifi-lösningar från svenska teleoperatörer har dock tekniken en stor nackdel. Eftersom LTE-nätverk används tillsammans med wifi kommer också all data räknas mot användarens surfpott. Det är samtidigt fullt möjligt att teleoperatörerna fortsätter att använda sig av mer traditionella hotspots för fri wifi-uppkoppling även efter introduktionen av Wifi- och LTE-aggregation.

Qualcomm kommer att bygga in tekniken i mobila enheter under årets andra halva. Då kan också teleoperatörer börja bygga in tekniken i sina telenät.

Relaterade artiklar:

Följ Nordichardware här

NordicHardware Youtube – https://www.youtube.com/nordichardware
NordicHardware Facebook – https://facebook.com/NordicHardware 
NordicHardware Twitter – https://twitter.com/nordichardware
NordicHardware Google+ – https://plus.google.com/102413880260864582313/

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid