Virtuell verklighet är onekligen i ropet och på CES-mässan i Las Vegas var det flera aktörer som visade upp sina egna lösningar. En av dessa var Moggles, ett svenskt företag som i skrivande stund laddar inför lanseringen av en gräsrotsfinansieringskampanj för sin mobila VR-lösning Moggles.

Moggles står för mobile goggles vilket är ett ganska självförklarande namn. Kort och gott handlar det om ett mobilt headset som får plats i en liten bärväska, kan förvaras i fickan och är kompatibelt med egentligen vilken smartphone som helst på upp till 5,5 tum. Headsetet ska även levereras med en liten och smidig bluetoothhandkontroll för spel och navigering i olika appar.

Vi träffade företagets grundare Joakim Edlund och Daniel Sandvik på mässgolvet i Las Vegas under CES sista svettiga timmar och fick kika närmare på den första prototypen av Moggles.

Bärbara glasögon som paras med din smartphone

Moggles kommer alltså inte med någon egen elektronik utan är i dagsläget det mekaniska och fysiska höljet som du använder för att med hjälp av din egen mobiltelefon ta steget in i den virtuella verkligheten. Det låter på pappret inte särskilt upphetsande när vi jämför med kompletta avancerade VR-glasögon som Oculus Rift men då även dessa i stort bygger kring en smartphone, troligtvis Samsung Galaxy Note 4 i Crescent Bay, är det en ganska naturlig lösning.

Svenska Moggles vill göra VR-upplevelsen till något du kan ta med dig överallt och med sitt ihopfällbara headset har man onekligen kommit en bra bit på vägen.

Vi testade en tidig prototyp av Moggles tillsammans med en enkel Iphone 5, batteriet i den mer högupplösta demotelefonen LG G3 hade kastat in handduken för dagen, och blev faktiskt positivt överraskade. Trots att vi bara timmar tidigare testat och dreglat över Oculus Rift Crescent Bay var VR-upplevelsen med Moggles och en förhållandevis lågupplöst Iphone faktiskt lovande. Vi testade ett demo där vi teleporterades runt i olika landskap med Google Earth och även virtuella lägenhetsvisningar med god inlevelse. Känslan var att detta redan idag är en upplevelse vi gärna hade delat med oss till vänner och bekanta.

Gräsrotsfinansiering i januari

Moggles kommer om allt går som det ska lansera ett gräsrotsfinansierat projekt på Kickstarter eller Indigogo i slutet av januari. Prislappen tros då landa någonstans under tusenlappen och pengarna från sin gräsrotsfinansiering kommer företaget använda för att lösa sin masstillverkning samt fortsätta utveckla mjukvara och tjänster direkt anpassade för deras mobila VR-headset. Bland annat jobbar man redan på dedikerade appar för Android och Ios medan man samtidigt fokuserar mycket på webbaserade VR-upplevelser som går att använda med vilken smartphone som helst.

Relaterade artiklar

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
EredAnton KarmehedAnita ForslinLundgren Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Lundgren
Gäst
Lundgren

Snygg lösning!

Anita Forslin
Gäst
Anita Forslin

🙂 Kanon att kunna använda sin vanliga mobil för lägenhetsvisningar spel mm.
Bra jobba tmed svensk design och innovation!!!

Ered
Gäst
Ered

Det finns en annan svensk motsvarighet som redan är kickstartad och levereras i April

https://www.kickstarter.com/projects/1390246866/viewbox-a-vr-headset