Det var nog ingen som förväntade sig en helt ny serie av mobiltelefoner från Sony på MWC2016 och det var till mångas förvåning företaget lanserade en helt ny familj av Android-telefoner. Sonys helt nya Xperia X-serie omfattar företagets nya flaggskepp och vi kikar närmre på vad Sony har att erbjuda under 2016.

Sony har varit duktiga med att hålla på informationen om den nya Xperia X-serien som nu lanseras på MWC2016. Det har varit knäpptyst om Sony inför MWC och många undrade vad man egentligen tänkte visa upp. Måndag morgon blev alla dock de flesta överraskade när Sony visade upp den helt nya Xperia-X serien av mobiltelefoner som är de nya flaggskeppen för Sony. Xperia X-serien inkluderar hittills tre olika telefoner i tre olika prisklasser och vi listar specifikationerna i en tabell för enkelhetens skull.

  Sony Xperia X Performance Sony Xperia X Sony Xperia XA
Systemkrets Qualcomm Snapdragon 820 Qualcomm Snapdragon 650 MediaTek MT6755
Minne 3 GB 3 GB 2 GB
Lagring 32 GB (microSD stöd) 32 GB (microSD stöd) 16 GB (microSD stöd)
Bildskärm 5 tum 1080P 1 920 x 1 080 pixlar 5 tum 1080P 1 920 x 1 080 pixlar 5 tum 720P 1 280 x 720 pixlar
Batteri 2 700 milliamperetimmar 2 620 milliamperetimmar 2 300 milliamperetimmar
Kamera 23 MP bak med ”Predictive Hybrid Autofokus”, 13 MP fram 23 MP bak med ”Predictive Hybrid Autofokus”, 13 MP fram 13 MP Exmor bak, 8 MP fram
Storlek 144,8 x 71,1 x 7,6 mm, 164,4 g 142,7 x 69,4 x 7,9 mm, 153 g 143,6 x 66,8 x 7,9 mm, 137,4 g
Operativsystem Android 6.0 Marshmallow Android 6.0 Marshmallow Android 6.0 Marshmallow

Sony har valt att utrusta samtliga telefoner i den nya X-serien med en 5 tum stor bildskärm, en storlek som är en trend bland de stora tillverkarna på MWC2016. Xperia XA har en ramlös kant-till-kant bildskärm medan de två dyrare telefonerna får nöja sig med något mer synliga kanter runt bildskärmen. Det som skiljer Sonys nya telefoner åt är specifikationerna. Xperia X Performance är flaggskeppet i X-serien, utrustad med Qualcomms senaste systemkrets Snapdragon 820, 3 gigabyte minne, lagrinskapacitet på 32 gigabyte och Sonys nya kameramodul med en väldigt snabb autofokus på 23 megapixel. På kamerasidan demonstrerar Sony en följsam och snabb autofokus samt en riktigt rapp fotofunktion som tar bilder snabbare än telefonen hinner väcka skärmen. Mellanklassmodellen Xperia X har nästan samma specifikationer som storebror X Performance men med en något sämre systemkrets, nämligen Snapdragon 650. Sony menar att man har valt den bästa kretsen i mellanklassen och att Xperia X är riktad till konsumenter som vill ha en flaggskeppstelefon men inte nödvändigtvis måste få den absolut maximala prestandan. Xperia XA är minstingen i den nya serien om vi ser till prestandan, med något sämre specifikationer, läge upplöst skärm och en annan kamera än X och X Performance.

Ny men design med Sony-vibbar

Designen skiljer också en del från Z-serien och överlag Sonys Android-telefoner hittills. Sony är kända för en minimalistisk design med raka linjer och skarpa kanter, nu satsar man på mer rundade kanter och glaset på baksidan är nu utbytt mot borstad aluminium i X Performance, aluminium i X och plast i XA. Fingeravtrycksläsaren från Z-serien återser vi även i X-serien, dock bara för Xperia X Performance och X. Vattentätheten som Sony var kända för med Z-serien följer tyvärr inte med till Xperia XA och X, utan det är bara Xperia X Performance som har en IP68 certifiering.

Telefonerna ger ett gott förstaintryck sett till design och storlek. Snapdragon 650-processorn bör räcka till för de flesta rent prestandamässigt men exakt hur kretsen står sig mot kraftfullare Snapdragon 820 kan bli avgörande för vissa konsumenter. Precis som på Galaxy S7 saknar vi USB Type-C men kan åtminstone se fram emot bakåtkompabilitet.

X-serien kommer att finnas tillgänglig mellan maj och juli, där Xperia X Performance är den som släpps sist. Priset kommer att landa på ungefär 7 000 kronor för flaggskeppet Xperia X Performance, 5 800 kronor för Xperia X och 3 000 kronor för Xperia XA.


NordicHardware bevakar Mobile world congress tillsammans med Surfa.se och Prisjakt Konsument. Du hittar alla våra artiklar och videoinslag på vår samlingssida och ser fler videoreportage på Surfa.se.


Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid