Beräkningskraften i moderna mobiltelefoner är synd att begränsa till endast en handhållen enhet, och snart kan det bli desto vanligare att docka telefonen och använda den som en regelrätt dator. Det är vad Microsoft gör med Continuum, men med mobila Ubuntu har Canonical både varit ute tidigare och tagit konceptet ett steg längre.

Microsoft är kanske den största spelaren som har satsat på lösningar för att använda en dockningsbar telefon som ett alternativ till en traditionell bärbar eller stationär dator, men faktum är att Canonical har visat upp liknande lösningar tidigare med den mobila varianten av Ubuntu. Sistnämnda är välkänt som en användarvänlig Linux-distribution till PC, men Canonical har under en längre tid ställt in siktet på smartphone-marknaden för att knycka marknadsandelar från Android och Ios.

Ubuntu till PC använder Canonicals egen skrivbordsmiljö Unity, och det är samma kodbas som ligger till grund för den mobila varianten. När du kör Ubuntu på en mobiltelefon – vilket du i nuläget kan göra genom att köpa en telefon från kinesiska Meizu (där en av de senaste modellerna är Meizu Pro 5) eller själv installera operativsystemet på en Google Nexus 4 – körs Ubuntu med ett smartphone-anpassat gränssnitt för pekskärmar, där du kör appar i helskärm i princip så som du hade gjort på en telefon med Android, Ios eller Windows Phone.

När du däremot kopplar in telefonen till en skärm, exempelvis via MHL eller en kommande trådlös lösning, driver telefonen ett fullstort Unity-skrivbord. Särskilt intressant är att den här Unity-miljön är precis samma som du hade fått på en PC med Ubuntu – den enda skillnaden är att det är en mobiltelefon som står för beräkningskraften. Och till skillnad från Microsoft Continum kan du köra alla telefonens appar i det här läget, samt fritt flytta runt dem på skrivbordet som skalbara fönster.

Nackdelen är den mobila varianten av Ubuntu fortfarande är ung, och inte lätt att få tag i som konsument. Det går att importera mobiltelefoner från Canonical och Meizu eller installera mjukvaran manuellt på ett fåtal telefoner, men det kommer antagligen dröja ett tag till innan du kan gå och köpa en Ubuntu-telefon i butik.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
-Boris-SvenTobak Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
SvenTobak
Gäst
SvenTobak

Den dagen man kan slippa Google på en cool Samsung, Huawei, LG lur…

-Boris-
Medlem
-Boris-

Nej, det är inte vad Microsoft gör med continuum. Det är motsatsen till vad de gör. Skrivbordsgränssnittet är inte något de lagt till, utan tagit bort. De förbjuder skrivbordsgränssnittet på alla enheter under 7″. Continuum är en del av detta. Det är det de använder för att låtsas att det är en ”feature” att de tagit bort möjligheten att köra vanliga program på telefonen. Med continuum så tror folk att Microsoft fixat en funktion när de i själva verket bara ger en illusion av en funktion som de i själva verket tagit bort och blockerat. På så vis köagar inte… Läs hela »