Tangentbord kan vara riktigt trevliga att använda. Hittar man ett bra tangentbord kan man använda det länge och njuta av dess kvalitet. Det är dock få tangentbord som erbjuder samma känsla som den japanska tillverkaren Topres produkter. Företaget som tidigare satsat på industriprodukter planerar nu att ta sig in på konsumentmarknaden. Vi har tagit en titt på företagets första produkter.

På Computex 2015 såg vi många häftiga saker men det var inte mycket som fick oss att imponeras lika mycket som vi gjordes av en viss tillverkares produkt. Den japanska tangentbordstillverkaren Topre visade upp två nya modeller för konsumenter. Företaget har tidigare fokuserat på att sälja produkter till olika typer av industriändamål med målet att producera modeller som kan användas dygnet runt under mycket långa perioder utan att gå sönder.

Unik kapacitiv brytare

Topres nya tangentbord är inte mekaniskt och använder inte membran utan är baserad på en så kallad kapacitiv brytare, som också kan beskrivas som någon form av hybridbrytare. Den speciella typen av brytare är baserad på en liten fjäder och en gummibit som tillsammans gör att tangenten följer med fingret upp när det ska vidare till nästa tangent. En annan fördel med den speciella typen av brytare är att tangenten kan känna av hur långt ner den tryckts, vilket gör det möjligt för tangenten att fungera på olika sätt beroende på hur långt ner tangenten trycks.

Topre kommer som sagt snart ta sig ut på konsumentmarknaden och Type Heaven är namnet på en av företagets första modeller för marknaden. Denna nya modell använder Topres egna kapacitiva brytare men kommer också utrustad med ett fåtal små finesser, så som RGB-belysning.

Topre_heaven_717

Realforce är ytterligare en konsumentprodukt som Topre har på gång. Denna modell har en klassisk vit/grå design som saknar RGB-belysning men som kommer utrustad med tangenter som kan känna av upp till 200 olika steg av tryck. De tryckkänsliga tangenterna kan användas för att exempelvis gasa en bil i ett bilspel eller möjliggöra ett digitalt piano som låter olika beroende på hur hårt användaren trycker på tangenterna.

Topres nya modeller kommer att lanseras nästa år men vi vet inte exakt när. Type Heaven väntas kosta runt 200 dollar och blir alltså ett riktigt dyrt tangentbord men som förhoppningsvis också kan vara riktigt bra.

Se fler nyheter från Computex 2015

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Michael Z.metalmumin_AnKaN_ Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
_AnKaN_
Medlem
_AnKaN_

Som nämnts, bilspel får en helt ny värld med denna teknik! Jag ser gärna detta i pilarna åtminstone.. sen om det inte drar iväg i pris, gärna i alla knappar!

metalmumin
Gäst
metalmumin

Det här med ”keyboard heatmaps”, som bl.a. SwiftKey kan visa, kommer Topre kunna ta till absurda nivåer. Med 200steg/tangent kommer mjukvaran få spänna musklerna och följaktligen kommer vi kanske se ”Adaptiva tangentbord” som räknar fram ditt optimala aktiveringsdjup tangentvis.
Nu är förvisso Topre det dyraste som finns, men de verkar definitivt ha återinvesterat intäkterna i vidareutveckling.

Michael Z.
Gäst
Michael Z.