Sportfantaster och spelares dröm – LG visar 4K OLED med 120 Hertz

Inget grafikkort på marknaden kan mätta LG:s nya OLED-prototyper

2

LG visar upp två nya OLED-prototyper som är de första i världen att leverera äkta 120 hertz vid 4K-upplösning. En våt dröm för både sportfantaster och spelare.

LG fortsätter satsa på sina OLED-teknik och under IFA 2016 fokuserade tillverkaren på ett utökat stöd för HDR-teknik. Det som fick redaktionen att tappa hakan var dock två OLED-prototyper med stöd för High Frame Rate upp till 120 hertz.

LG visade upp världens första 4KTV-apparater med stöd för uppspelning av video i 100 eller 120 bilder per sekund. Uppdateringsfrekvensen är med andra ord fördubblad mot vad vi är vana vid på TV-marknaden där vi i Europa ser TV-sändningar i 50 bilder per sekund medan man på andra sidan atlanten ökar detta till 60 bilder per sekund.

När LG nu visar de första TV-apparaterna med stöd för HFR och bildfrekvenser på upp till 100 respektive 120 hertz är det med fokus på sportsändningar. Snabba rörelser är ofta svåra att återge med bra flyt i lägre bildfrekvens och de sändningar av friidrott och tennis som visas på IFA är imponerande följsamma och nästan skrattretande detaljerade i 4K-upplösning. LG poängterar också att man numera stödjer HLG, Hybrid Log Gamma, som kortfattat kan beskrivas som HDR-teknik för TV-sändningar. När och om TV-bolag anammar broadcast-versionen av HDR är dock oklart.

 

HDMI räcker inte till

IPTV-sändningarna som används under demonstrationen på IFA undviker samtidigt att LG blir begränsade av den rådande HDMI-standarden som från externa källor inte stödjer mer än 60 hertz uppdateringsfrekvens vid 4K-upplösning. Vilket betyder att det kommer krävas en ny HDMI-standard eller Displayport 1.3/1.4-utrustade TV-apparater för att kunna leverera 4K-material vid 100 eller 120 hertz från externa källor som en mediaspelare eller en dator.

Medan 4K-upplösning vid 120 hertz är en dröm även för spelare skulle det också krävas en enorm GPU-kraft för att leverera detta från dagens speltitlar. Ett ensamt Geforce GTX 1080 klarar med nöd och näppe att leverera 60 bilder per sekund i 4K vid aggressivare grafikinställningar. Varpå 120 fps i samma upplösning skulle vara närmast ouppnåbart med dagens grafikkretsar.

LG bekräftar också att deras HFR OLED-prototyper troligtvis inte kommer att se dagens ljus förrän tidigast 2018 men lanseringen kommer troligtvis anpassas efter intresset för HFR-sändningar hos TV-bolag och kanske även introduktionsplanerna för nya HDMI-standarder med stöd för dessa uppdateringsfrekvenser.

Gamescom 2016

Fler artiklar från IFA 2016

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
erik Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
David S. C. Karlsson

Men filmer spelas väl inte in med högre framerate än 48 hz idag…

erik
Gäst
erik

Jag skriker!!! 🙂