I den första delen av Bäst från CES2016 skrev vi om OLED-skärmar. I den andra delar skriver vi om en annan typ av skärm som ganska snabbt blev en av våra största favoriter på mässan i Las Vegas. Samsung visade upp ett av de häftigaste TV-koncepten vi någonsin skådat. Det är svårt att klå en TV på 170 tum.

CES är mässa som känd för att vara en av årets största TV-händelse. I år var det dock lite annorlunda. IFA-mässan som arrangerades i Berlin i höstas tog mycket av strålkastarljuset genom att vara den mässa där de flesta TV-tillverkare introducerade sin nya generation av HDR-teknik. Det betydde att det inte fanns så mycket kvar på TV-fronten när det var dags för CES-mässan i januari. På CES 2016 introducerades den nya UHD Premium-standarden som definierar hur framtidens UHD-upplösta TV ska prestera men utöver det var det ganska dåligt med stora TV-nyheter.

En TV – många skärmar

Även om vi inte såg så många nya stora produktlanseringar på TV-sidan av CES-mässan i Las Vegas, såg vi ett flertal riktigt imponerande demonstrationer av nya TV-koncept. Ett intressant koncept visades upp av Samsung. Konceptet hade inget riktigt namn och faktum är att vi inte vet så mycket om tekniken över huvud taget. Det vi vet är att den baseras på en bildskärmsteknik som skapar LCD-liknande bild men där bildskärmsytan nästan helt saknar fysiska ramar. Detta betyder att flera skärmar av olika former kan kombineras för att skapa TV-apparater av nästan helt valfri storlek och form.

samsung skarm prototyp 2

Samsung visade upp sitt koncept på främst två sätt. För det första hade företaget slagit samman flera skärmar till en gigantisk bildyta på 170 tum. Den enorma bilden var alltså uppbyggd av flera individuella skärmar som tillsammans skapade en större bild. Detta modulära sätt att bygga upp en stor bildskärm på skulle eventuellt kunna göra det möjligt att bygga stora skärmar på platser där stora TV-apparater aldrig tidigare kunnat komma in.

Transformer-TV:n byter format

Den andra demonstrationen visade hur bildskärmstekniken skulle kunna användas om de individuella skärmarna var monterade på robotarmar. Företaget visade bland annat en TV-apparat som hade en bildyta i 21:9-format som sedan kunde delas på mitten och roteras för att visa material i 16:9-format. På det sättet kunde den fysiska bildytan byta format och hela, eller nästan hela, den fysiska bildytan användas för att visa allt material.

samsung skarm prototyp 3

Samsung berättade som sagt inte exakt hur den nya tekniken fungerar, vad den heter eller när den kan tänkas nå konsumenter. Allt vi vet om den är att den är i utvecklingsstadiet och att det därför kan tänkas dröja flera år innan den når marknaden. Men hur långt ifrån konsumenter den än är i dagsläget så var den en av de absolut bästa demonstrationerna på CES 2016.

Bäst från CES2016

Fler häftiga skärmar på CES:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid