Samsung har visat upp sitt nya flaggskepp inom smartphones för 2014, Galaxy S5. Medan designen påminner mycket om föregångaren som finns det många nyheter på insidan, och den 5,1 tum stora telefonen kommer med en ny fingeravtrycksläsare i hemknappen och ett vattentätt skal.

Galaxy S5 har blivit en av de mest beryktade nyheterna ur Samsungs sortiment under de senaste månaderna, och nu är det äntligen dags på allvar stifta bekantskap med den nya telefonen under Mobile World Congress i Barcelona.

Till det yttre har Galaxy S5 mycket gemensamt med sin föregångare Galaxy S4, men designen är något mer raffinerad och gedigen. Baksidan är numera mönstrad, och kanske den viktigaste uppdateringen är att telefonen numera är damm- och vattentät. Hemknappen på framsidan har uppdaterats med en fingeravtrycksläsare som kan användas för att låsa upp telefonen och få tillgång till skyddad information och applikationer.

Hjärtat i Samsung Galaxy S5 är Qualcomm Snapdragon 801, en optimerad version av höstens mycket populära Snapdragon 800 med högre klockfrekvenser både på grafikkretsen och de fyra CPU-kärnorna. I det här fallet gäller klockfrekvenserna 2,45 gigahertz på CPU:n och 578 megahertz på GPU:n. Det är även samma processor som huserar i konkurrenten Sony Xperia Z2. Processorn paras ihop med 2 gigabyte LPDDR3-minne.

Kameran har en sensor på 16 megapixlar och kan spela in video i 4K-upplösning. Samsung har arbetat på att göra bildtagningen snabbare, och Galaxy S5 kan ta bilder med autofokus på 0,3 sekunder. Kameran har ett mer avancerat HDR-läge för över- och underexponerade bilder som även fungerar i videoläget. För att få plats med mycket bilder och video har telefonen en microSD-kortplats.

Samsung har satsat hårdare än någonsin på att integrera träningsverktyg i telefonen, och Galaxy S5 är rent av utrustad med en pulsmätare på baksidan, strax under kameran. Den kan mäta pulsen från ett finger som placeras över sensorn. Telefonen är även tänkt att arbeta i hand i hand med Samsungs nya uppsättning med Tizen-baserade smarta klockor.

Galaxy S5 kommer kunna köpas från Telia för 6 395 kronor, då med leverans den 11 april. Övriga operatörer och fristående elektronikhandlare bör komma med information om sina leveransdatum och priser inom kort.

Vi kommer kika närmare på Samsung Galaxy S5 och göra djupdykningar i dess olika funktioner, så håll fortsatt utkik på Nordichardware.se!


Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Mathias af JochnickMarquzzPixelhysteri-Tjalve- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Jag hade nog hoppats på lite mer tror jag. Obetvingligt samma ”vill ha” som när galaxy S4 släpptes. Jag väntar nog mer på galaxy S5 mini. Med lite tur så kan en minintelefon äntligen bli tillräckligt kraftfull för att mannens kunna göra det mesta utan att vänta 🙂

Medlem
WIRN

Gissar på att LG, Sony, HTC och de andra jublar över denna tama uppdatering.

Pixelhysteri
Gäst
Pixelhysteri

Varför 4K-film i en mobil? Jag som tyckte 1080p var för mycket.. Megapixelkrig v2.0.

Marquzz
Medlem
Marquzz

Väldigt tråkig, ser ju precis ut som S4 och inga uppdateringar där det verkligen betyder något. Visserligen trevligt med IP-klassifiering. Hade nog förväntat mig en ny design faktiskt. Väldigt nöjd med min S3 och hade kanske tänkt att byta till S5, men nu skiter jag i det, blir Sony eller LG tror jag.

Mathias af Jochnick
Gäst
Mathias af Jochnick

Uhm inte vattentättt.

Vattentåligt. Viss skillnad.