Revolution för batteritid i laptops med Intel Lakefield?

0

Intel Lakefield är gjord för att sätta press på ARMs löften om energieffektivitet men de första detaljerna om de nya kretsarna sätter frågetecken kring kretsens verkliga vinster.

Intel Lakefield är en helt ny typ av processor från Intel. Den utlovar energieffektivitet som ska slå allt annat med hästlängder. Under veckan har Intel bland annat bekräftat att kretsen ska kunna nå ner till en minimal förbrukning på 2,5 mW-timmar. Det är cirka 10 procent av vad den åttonde generationens energisnåla Y-processorer kan nå ner till. Det låter givetvis mycket lovande och kan kanske ge bra standby-tid i kommande Lakefield-baserade datorer.

Både effektivt och kraftfullt

Den imponerande energieffektiviteten kommer till stor del från en helt ny processordesign som kombinerar en kraftfull processorkärna med fyra lågenergikärnor. Vad vi vet om processorn hittills så verkar det som att de fyra lågenergikärnorna är designade för att göra det mesta av arbetet, där den kraftfulla kärnan främst bär ansvaret för att driva användarnära upplevelser, för att åtminstone hålla uppe skenet av en snabb processor under huven.

Tillsammans med processorkärnorna finns en GPU från Intels Gen11-serie, som används i de ganska kapabla Ice Lake-kretsarna, dock med en lägre klockfrekvens för att hålla nere strömförbrukningen. Alla komponenter håller sig tillsammans på en TDP på 7 watt, 9,5 watt vid turbo. Det är energikrav som är identiska med Intels Core Y-kretsar. Så vad är då skillnaden mot Intels mer klassiska lågenergikretsar.

Lager av kretsar

Den största skillnaden är som sagt faktumet att Lakefield har kretsar av olika storlekar. Den andra är att Lakefield är en exceptionellt kompakt krets. Den mäter 12 x 12 mm. Det är 56 procent mindre än liknande Core Y-kretsar.  PAUS Här ser vi Lakefield längst till höger. Den kompakta designen är möjlig tack vare en design som Intel kallar Foveros. Designen använder teknik som gör det möjligt att stapla kretsar på varandra. Så kallade Through Silicon Vias kan bära ström och kommunikation genom en krets upp till en krets som ligger ovanpå. Det gör det möjligt att ha ett undre lager med kontroller för saker så som PCI-Express, USB 3, lagring, ljud och säkerhet. I ett övre lager finns processorkärnorna, minneskontroller och grafikkretsar. Ovanpå det kan DRAM placeras, på ett sätt som numera är mycket vanligt i kretsar för smartphones.

Utöver vinster i energieffektivitet betyder den nya designen alltså att nya datorer kan byggas med mer kompakt design, som kan ge nya formfaktorer. Tanken är nämligen att Lakefield ska användas i till exempel vikbara datorer, så som Lenovo Thinkpad X1 Fold, som vi klämde på CES-mässan tidigare i år. I Sverige kommer dock Lakefield först göra debut med Samsung Galaxy Book S, som lanseras i Sverige den 30 juni, då Samsung för övrigt gör comeback med laptops i Sverige. Galaxy Book S är den enda modellen som är nära lansering och som kommer med löften om faktisk batteritid.

Små fördelar vid användning

Samsung Norden har nämligen bekräftat den svenska lanseringen och i samband med det utlovas en batteritid på 14 timmar i test med MobileMark2014. Per watttimma batteri är det bara runt 15 procent bättre än Samsungs liknande Ice Lake-baserade modell. Nu är ju dessa siffror lätta att ifrågasätta, tack vare skillnader i bildskärmsteknik och faktumet att tillverkares siffror knappast kan ses som pålitliga. Som den första modellen med Lakefield verkar dock Galaxy Book S inte utlova särskilt imponerande batterieffektivitet. Detta är då alltså med en Core i5a. Core i3 är klockad till 0,8 GHz och är ganska mer energisnål men ja, 0,8 GHz i basfrekvens låter ju inte särskilt roligt.

Lakefield kommer i alla fall i ett format som vi fortfarande saknar mycket information om. Vi vet inte exakt hur de olika kärnorna fungerar i praktiken. Vi vet att Samsungs laptop kommer med Windows 10 Home och att Windows 10X egentligen sägs vara det operativsystem som är gjort för  den nya arkitekturen. Även om löftena om faktisk batteritid inte är överdrivet lovande och om prestandan kanske inte är på topp i de första modellerna, så är det roligt att se Intel hoppa in i en helt ny värld av mobil processor-arkitektur.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid