Razer tar sikte på den virtuella verkligheten med en Oculus Rift-utmanare som inte bara baseras på öppen källkod och blir förhållandevis billig att köpa – Razer OSVR går även att tillverka själv hemma med en 3D-skrivare. Vi tog chansen att testa Razers spännande VR-koncept som man hoppas ska få fart på utvecklingen av VR-tekniken.

Razer har alltså byggt ett VR-headset på öppen källkod som man kommer att sälja till förhållandevis aggressiva prislappen 199 dollar. Men företaget som hoppas sätta eld i baken på övriga VR-aktörer väljer även att släppa CAD-ritningarna OSVR Hacker Dev Kit helt öppet på projektets hemsida. För flinka användare med 3D-skrivare är det med andra ord fritt fram att trycka ut sitt eget headset och ta sig in i den virtuella verkligheten.

Just detta är målet med Razers satsning på OSVR Hacker Dev Kit. Företaget ser inte sitt VR-headset som en kassko i sig utan hoppas snarare att lättillgängligheten och den öppna källkoden ska få fart på VR-marknaden som helhet. Detta skulle samtidigt öppna nya dörrar för Razers försäljning av kringutrustning för datorer och spel där man exempelvis har sin rörelsebaserade handkontroller Razer Hydra som är ett för VR-ändamål välanpassat tillbehör.

Razer OSVR Hacker Dev Kit kommer att finnas på marknaden under juni månad och de nuvarande specifikationerna vittnar om en 5,5 tum stor fullHD-skärm med 1 080 x 1 920 pixlars upplösning och en bildfrekvens på 60 fps. Betraktningsvinkeln är 100 grader på diagonalen och optiken är med fördel individuellt justerbar för varje öga för optimalt fokus med båda ögon.

Under vår korta testsession på mässgolvet i Las Vegas står det klart att Razer och deras partners har tagit fram ett förhållandevis välfungerande VR-headset. Man saknar samtidigt Oculus Rifts huvudspårning och häftiga demosekvenser men åtminstone det sistnämnda bör kunna avhjälpas när flitiga programmerare vänder ut och in på plattformens öppna källkod. Om inte annat är det en spännande motpol till Oculus Rift som med Facebooks ekonomiska muskler ser ut att satsa på ett mer kommersiellt och slutet ekosystem.

Relaterade artiklar

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid