Qnap är mest kända för sina NAS och DAS enheter och på Computex har man visat upp sin senaste skapelse. Här visar man upp värdens första NAS/DAS som kan kopplas direkt till en Thunderbolt port. Resultatet är rejäl prestanda men också en rejäl prislapp.

Hemma-NAS är något som har fått ett rejält uppsving de senaste åren. Ett företag som satsat stenhårt på den marknaden, är Qnap, och på Computex 2015 så har man visat upp sin sin senaste värstingmodell TVS-871T. Enheten har plats för hela åtta stycken 2,5″ eller 3,5″ enheter och dessa kan givetvis kopplas ihop i diverse RAID lösning för både ökad prestanda och ökad redundans.

Det som gör Qnap TVS-871T lite extra speciell är dess två Thunderbolt-anslutningar som gör det möjligt att ansluta enheten med överföringshastigheter på upp till 20 gigabit per sekund. I Qnaps demo så testade vi att flytta en fil över denna anslutning och uppmätte smått hissnande 899 megabyte per sekund.

Förutom Thunderbolt så kommer enheten också med dubbla 10 gigabit ethernet portar och ett flertal vanliga 1 gigabit ethernet-anslutningar. Övrig hårdvara är inte heller något att kasta under mattan. Just det här testexemplaret är utrustad med en Core i7 processor och 16 gigabyte DDR3-minne men det går även att köpa enheten med Core i5 och Core i3 processorer.

Som ni förstår så är inte detta något som är tänkt för hemma användare utan man riktar sig till proffsanvändare och då primärt mot de som använder Mac. Prislappen är också därefter och landar på runt 24 000 kronor inklusive moms, utan hårddiskar.

 

Läs mer från Computex 2015

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid