I sedvanlig ordning startade teknikåret i raketfart med CES-mässan i Las Vegas. Med någon vecka att smälta alla intryck har redaktionen på plats samlat sina intryck och nu är det dags att leverera favoriterna från årets mässa. Först ut är OLED och för en gång skull på PC-marknaden och inte i din TV.

Dells 30-tums OLED-skärm för 50 000 kronor

Under CES 2016 såg vi det första trendbrottet där flera datortillverkare implementerade OLED-paneler i datorer och externa datorskärmar. I framkant låg Dell som presenterade sin imponerande 30-tums Ultrasharp UP3017Q bildskärm för konsumenter och proffisionella användare. Med en 4k-upplöst 30-tums OLED-panel, skyhöga 400 000:1 i kontrastförhållande och stöd för uppdateringsfrekvenser på upp till 120 hertz var det en minst sagt imponerande skapelse. Skärmen var samtidigt påkostad med en prislapp på runt 50 000 kronor men gav oss hopp om framtid OLED-skärmar för konsumentmarknaden.

Alienware gaminglaptop med OLED-skärm till liten extrakostnad

Dell visade även en gaminglatop från Alienware somlevererade en riktigt imponerande bildkvalité från sin OLED-panel med inte minst imponerande svärta och kontrastförhållande. Vilket faktiskt gjorde att datorupplevelsen kändes närmast unik trots att endast skärmen skiljde sig åt från tidigare modell. Positivt var också det faktum att uppgraderingen till OLED-panel skulle inneböra på sin höjd 500 – 1 000 kronor i extrakostnad.

Lenovos Thinkpad X1 Yoga skämmer ut IPS-syskon

Lenovo var först med att visa en bärbar dator med OLED-panel under CES och när företaget ställde upp sin Lenovo Thinkpad X1 Yoga mot syskonet Thinkpad X1 Carbon såg den sistnämndes IPS-skärm både blek och tråkig ut i jämförelse. De imponerande kontrastförhållandena och avgrundsjupa svärtan som OLED-möjliggör gör sig precis lika väl på en PC som i en TV.

Skillnaden mellan en bra IPS-panel och en OLED-panel var nästan skrattretande påtaglig och visar hur stor skillnad kontrastförhållandet och den totala svärtan ger för helthetsupplevelsen. Det var oklart hur mycket extra Lenovos kunder får betala för en OLED-panel men det kändes som en klart intressant investering med dess 14 tum stora panel och 2 560 x 1 440 pixlars upplösning.

Till skillnad från extremt påkostade Ultrasharp UP3017Q verkar OLED-panelerna i bärbara datorer bli en förhållandevis kostnadseffektiv uppgradering och redaktionen ser verkligen fram emot att syna de först OLED-datorerna närmare i sömmarna.

Bäst från CES2016

Skärmteknik har varit i ropet under flera år och utvecklingen fortsätter att gå framåt. Att nu även OLED börjar hitta in på PC-marknaden ser redaktionen som ett stort framsteg och förhoppningsvis var tillkännagivandena på CES bara början.

Visste du att?

OLED är en skärmteknik baserad på organiska pixlar med sin egen ljuskälla. Tekniken gör det möjligt att skapa bildpaneler med mäktiga kontrastförhållande och total svärta där varje pixel kan släckas ned helt och individuellt. Detta i kontrast mot en bakbelyst LCD-panel där varje pixel belyses bakifrån och i bästa fall blockerar mestadelen av ljuset, tyvärr aldrig allt. OLED har även andra fördelar med imponerande betraktningsvinklar, formbara paneler samt väldigt snabb responstid.

Läs mer: Svenska bildskärmsguiden – Skärmtekniker – OLED

OLED som teknik har varit på tapeten under flera år på konsumentmarknaden men då främst i mindre varianter som för skärmar i mobiltelefoner, eller större påkostade TV-apparater från tillverkaren LG.

OLED-nyheter på CES2016

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid