Nya LG OLED har GSync och korta svarstider i alla lägen

0

På CES 2020 presenterade LG sina nya OLED TV-apparater. De introducerades med nya bildförbättringslägen och en ny processor. För gamers introduceras dessutom ett nytt mindre format och ett förnyat fokus på gaming.

X-serien är namnet LGs nya serie av OLED TV-apparater. Den nya generationen lägger inte så stort fokus på förbättringar i bildkvalitet. 2020 blir ännu ett år av ganska marginella förbättringar i bild. LG lägger istället bland annat fokus på nya funktioner riktade till gamers.

OLED TV konkurrerar med bildskärmar

En nyhet för året är en helt ny modell med n ny 48 tums storlek. Den introduceras för att erbjuda ett lägre pris men också för att kunna konkurrera bättre med traditionella bildskärmar för datorer. Utöver storleken skiljer den sig inte märkbart från de andra modellerna i 2020 års generation. Den har alltså samma nya processor som de större och dyrare modellerna. Den har också samma nya stöd för Nvidia GSync som de nya större modellerna.

GSync är egentligen inget nytt för LG. Nyheten är faktiskt att årets modeller har stöd för äldre och sämre teknik. 2019 års modeller hade nämligen bara stöd för GSync över HDMI 2.1. Eftersom nästan inga grafikkort har stöd för HDMI 2.1, var det en delvis meningslös funktion. Med årets modeller går stödet ner till HDMI 2.0. Det ger ett betydligt bredare stöd för variabel uppdateringsteknik. Det begränsar visserligen anslutningen till 60 Hz men det är troligen en acceptabel begränsning för vissa, som ändå har svårt att driva en så hög upplösning i högre bildfrekvenser.

Alltid korta svarstider

Den nya processorn i årets modeller ger nya behandlingsfunktioner som kan förbättra bilden, i stil med de funktioner som Samsung har i sina apparater. Årets OLED TV har betydligt snabbare behandling som gör att skärmens svarstider ska vara helt oförändrade när bildbehandlingsfunktionerna är aktiverade. Det finns fortfarande ett ”spelläge” men detta kan alltså vara aktivt oberoende på övriga bildinställningar. LG har inte kunnat bekräfta en exakt svarstid för de nya modellerna men säger att den troligen ligger runt fem millisekunder.

I vanlig ordning är LG otydliga med lanseringsdetaljer för den nya generationen av TV-apparater. Vi kan därför bara spekulera kring de nya modellernas priser. Med priser under 15 000 kronor för de nuvarande 55 tums-modellerna kan vi dock gissa att den nya 48 tums-modellen kommer att hamna i närheten av det. Det gör att OLED har blivit både ett ganska bra men också relativt billigt alternativ till bildskärmar för gaming.

Presenteras i samarbete med:

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid