Smarta bilar finns verkligen överallt på CES 2015, men en modell fångade vår uppmärksamhet lite extra. Nvidia och Renovo ställer nämligen ut en variant av elbilen Coupe med inbyggd Tegra X1-processor för gott om kraft både under huven och i instrumentbrädan.

Bilar tar upp allt mer utrymme på elektronikmässor världen över, till stor del för att datorer spelar en allt större roll både för föraren och passagerare. Digitala instrumentbrädor, GPS och underhållningssystem är bara några av de områden som avancerat markant de senaste åren.

Under årets CES-mässa har Nvidia dessutom visat upp sin nya Tegra X1-processor, som till stor del kommer användas i just smarta bilar. På plats i mässhallen demonstreras den nya processorn integrerad i en Renovo Coupe, en riktigt kraftfull elbil med 500 hästkrafter och ett maximalt vridmoment på 1 400 newtonmeter. Tegra-processorn används bland annat för att driva den digitala instrumentpanelen och dels det datorsystem som kan användas för allt från GPS och musik till att justera bilens bromspåverkan i realtid.

Det här är givetvis inte en bil avsedd för massorna – med en prislapp på väl över en halv miljon dollar är den i nuläget främst ett teknikkoncept, men ett tillräckligt imponerande sådant för att ge oss blodad tand. Vi ser verkligen fram emot att se mer av framtidens smarta bilar, inte minst i takt med att de letar sig nedåt i pris.


Relaterade artiklar

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid