Det svenska företaget Tobii har sålt sin ögontrackingteknik i många år. Den senaste tiden har företagets Eye X-teknik till och med kunnat användas för att spela vissa spel. Nu visar MSI världens första bärbara dator som har Eye X-teknik inbyggd strax under skärmen. Med tekniken kan spelare använda sina ögon för att styra datorn.

Tobii är namnet på ett relativt känt svenskt företag som arbetar mycket med ögontracking för allt mellan assistans för handikappade till gaming. Företagets EyeX-teknik säljs specifikt till datorspelare som vill testa ett nytt och unikt sätt att interagera med sin dator. Under Computex 2015 har MSI visat en mobil version av Tobii Eye X. Den nya komponenten är inbyggd i en stor men bärbar dator. Teknikens tre sensorer är placerade strax under datorns skärm och kan avläsa en användare som sitter framför datorn.

Kräver konfiguration

För att använda sensorn måste användare först konfigurera tekniken utifrån användarens ögon. När konfigurationen är färdig kan användare styra specifika program med sin blick. Det räcker att användaren tittar på en del av skärmen under en kort stund för att tekniken ska upptäcka blickens förändring och agera på det.

När vi tog en titt på Tobii:s teknik som är inbyggd i MSI:s nya speldator blev vi delvis imponerade men insåg snabbt att det fanns saker att förbättra.

MSI har inte sagt något om lanseringsdatum eller pris för sin nya bärbara datorer. Företaget har inte heller sagt något om hur mycket dyrare än dator kan tänkas bli när tekniken byggts in men tekniken kostar runt 1 000 kronor som ett extern tillbehör.

Relaterade artiklar

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid