En av nackdelarna med modern pekskärmsteknik är att det helt enkelt inte ger samma taktila respons som en fysiska knappar, som påverkar både inlevelse och precision. Fujitsus lösning heter New Haptic Experience, en teknik för att imitera friktion på en pekskärm med hjälp av ultraljud.

Vi har fått se en del intressanta tekniker för att simulera friktion och motstånd i pekskärmar på sistone, då både Microsoft och Disney Research har visat upp egna lösningar för vad som kallas för haptisk respons. Fujitsu imponerar dock extra mycket på MWC, där de visar upp en ultraljudsbaserad teknik som de lyckats klämma in direkt i en surfplatta.

Tekniken fungerar faktiskt imponerande bra, och skärmen kan faktiskt imitera allt från DJ-bås till att borsta bort en sandyta. Man kan tänka sig många olika användningsområden, allt från mer inlevelse i spel till gränssnitt för blinda genom att imitera blindskrift.

Däremot är det långt ifrån en färdig konsumentprodukt då tekniken fortfarande är väldigt strömkrävande. Enligt Fujitsu kanske det kan dyka upp redan nästa år, men utan några garantier. Vi håller dock tummarna för att vi snart kan få ta del av den här typen av lösningar så fort som möjligt.


Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid