Som en av världens största aktörer inom nätverksteknik har kinesiska Huawei en egen lösning för hemautomation. På plats i Huaweis monter på MWC 2016 tar vi en titt på elektronikjättens breda plattform med allt från smart belysning och fjärrstyrda gardiner till smarta bord och speglar som betygsätter ditt utseende.

Hemautomation har varit återkommande på mässor som MWC under många år och har blivit desto större i samband med att Internet of Things utökar vad som är möjligt att internetansluta. Någonting som därför blivit desto vanligare på senare tid är att aktörer erbjuder färdiga plattformar och ekosystem som knyter samman flera olika typer av hemautomation, så att du kan styra och övervaka allt med en enda app eller tjänst snarare än att behöva använda flera olika ekosystem för olika saker.

Vi hälsar på i ett vardagsrum som Huawei byggt upp i sin monter på MWC 2016, där man presenterar Huawei IoT Platform som använder en central hub för att styra exempelvis lampor, gardiner eller övervakningskameror. I samma system finns det även stöd övervakningskameror, och för strömmad film och musik som du snabbt kan ”kasta” till en TV via en mottagare, snarlikt Apple Airplay eller Google Chromecast.

”Spegel spegel på väggen där”

Samma system kan även styras via ett bord med inbyggd pekskärm som Huawei satt upp framför TV:n. På en av väggarna hittar vi en intressant ”smart spegel” med inbyggd pekskärm, som dels kan användas för att kontrollera hemautomationssystemet och dels för att visa notiser eller annan information. Via en inbyggd kamera kan spegeln även analysera ditt ansikte och visa en procentskala som i princip ska bedömma hur ”snygg” du är. Exakt vad systemet baserar bedömningen på, utöver att det rör sig om en databas på nätet, är dock lite oklart.

Det är inte helt klart när vi kommer få se det här systemet i svenska butiker, men det är kul att se att fler och större spelare satsar på det smarta hemmet – även om en spegel som kommer med synpunkter på hur vi ser ut nog är det sista vi hade velat handskas med en bister måndagmorgon.


NordicHardware bevakar Mobile world congress tillsammans med Surfa.se och Prisjakt Konsument. Du hittar alla våra artiklar och videoinslag på vår samlingssida och ser fler videoreportage på Surfa.se.


Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid