Har jag köpt fel dator? – kostade 30 000 kronor

0

Det har varit dags för mig att skaffa en ny bärbar arbetsdator ganska länge nu. Nu har jag äntligen gjort det men hur valde jag, vilken blev det och är jag nöjd?

Det är helt ärligt ganska svårt att köpa en ny laptop. Det finns otroligt många modeller. För mig var det dessutom dags att fundera på om jag skulle byta operativsystem. Min förra laptop var en MacBook Pro som jag hade haft i nästan sju år.

Efter mycket funderande valde jag mellan Apples senaste 16 tums MacBook Pro, Dell XPS 15 och Lenovo ThinkPad X1 Extreme. Det är tre väldigt olika datorer. En Mac, en modern och stilren Windows-dator och en funktionsorienterad Windows-dator.

Mitt första val: Windows

Som med allt så finns det stora för- och nackdelar. För min videoorienterade användning har Apple klara fördelar, tack vare väl optimerad mjukvara som ger bra hårdvaruaccelererad prestanda. Att inte behöva genomlida ett byte av operativsystem hade givetvis varit en bonus dessutom. Det är trots allt en process, vilket håll man än går. Jag bestämde mig trots allt för att gå åt Windows-hållet, delvis eftersom det gör det enklare för mig att använda mjukvara och processer som kan användas av fler i redaktionen.

Jag hade kollat på många andra Windows-alternativ men valde i slutänden mellan Dell XPS 15 och ThinkPad X1 Extreme. En dator med tunna skärmkanter, en 16:10-skärm, ett stilrent utseende, Thunderbolt-portar och en SD-kortläsare. En annan dator med väldigt många fler portar, en 16:9-skärm och ett mer ”klassiskt” utseende.

Prestandamässigt var de så gott som identiska med det möjliga undantaget att Dell hade hunnit uppdatera till tionde Intel-generationen och en lite nyare Nvidia-krets, medan Lenovo var kvar på nionde generationens Intel-processorer. Här kan jag skriva om diverse Intel-kretsar, kylning i många stycken. Låt oss helt enkelt konstatera att skillnaden i prestanda hade varit liten.

Lenovo är vanligen ganska dyra men har också en tradition av ganska stora rabatter. Vad jag försöker säga är: undvik att köpa Lenovo-datorer för originalpris.

Overkill, svår att säga nej till

När jag skulle köpa laptop i början av sommaren kunde Lenovo erbjuda ganska sjuka modeller. Jag kunde få en ThinkPad X1 Extreme med 4K OLED-skärm, sexkärnig Core i7-processor, 2 TB SSD och 64 GB RAM inom min budget. Uppgraderingen från 32 GB RAM och 1 TB lagring kostade 1 800 kronor. Det var lite svårt att säga nej till. Dells RAM-uppgradering kostar 3 000 kronor och lagringen kan inte ens uppgraderas så högt. Apple tar 10 000 för samma uppgradering.

För samma budget kunde Dell erbjuda en 4K LCD-skärm, Core i7-processor, 32 GB RAM och 1 TB lagring.

Det dubblerade RAM-minnet och lagringen gjorde skillnaden för mig. Det låter kanske lite konstigt. Vad ska jag ha 64 GB RAM i en laptop till? Helt ärligt så vet jag faktiskt inte riktigt. Jag har dock en tendens att köra på när jag kan. Trots att jag älskar teknik så gillar jag inte att köpa nya prylar för ofta. Som sagt. Jag hade en MacBook Pro i nästan sju år. En anledning till att det var möjligt och att jag har kunnat redigera 4K-videos på mässor med den fram till och med i år, är att den var väl utrustad när jag köpte den för nästan sju år sen.

Även om jag lägger en stor del av mitt arbete på att testa och jämföra smartphones och andra prylar in i minsta detalj, så har jag en filosofi kring att köpa teknik: köp det du tror kommer bli bäst för dig och nöj dig med att vara 95 procent säker. De sista 5 procenten är inte värda din tid och energi. Finns det en risk att du köper fel grejer. Absolut. Frågan är dock HUR fel du kan välja, hur stor betydelse det har för dig i slutänden och om det hade varit värt att fylla i de sista 5 procenten?

Lenovo Thinkpad X1 Extreme

Nu har jag en ny arbetsdator. Att byta till Windows efter att ha använt Mac nästan exklusivt i hela mitt professionella liv, är utmanande. Inte för att det finns stora skillnader i stora drag men för att jag långsamt behöver anpassa mig till detaljerna i mina arbetsflöden och mitt sätt att jobba. Hur är datorn då?

Oerhört trevlig. Lenovos datorer är seriösa. Jag menar. Kolla på den. Man kan inte vara annat än seriös när man använder den. Den har en design som ser ut att vilja skita på allt som är roligt.

Skämt åsido. OLED-skärmen är galet bra, med nackdelen att den slukar energi. Den presterar precis så bra som man kan vänta sig från en tunn men kraftfull 15 tums-laptop. Och ja, jag har faktiskt lyckats använda mer än hälften av RAM-minnet en gång.

Det absolut bästa, med marginal, är tangentbordet. Som journalist är tangentbordet extremt viktigt och det är en anledning till att jag har varit inställd på att byta till Windows i många år. Detta är med marginal det bästa laptop-tangentbord jag har använt. Med det sagt är det fortfarande lite själadödande att gå från en MacBooks trackpad till en Thinkpad, som helt ärligt har en rätt kass trackpad. Där vet jag att Dell åtminstone gör ett lite bättre jobb med.

Reparerbar och uppgraderingsbar

En lite mer obskyr fördel med att byta från Mac till Thinkpad är pålitlighet. När jag är ute på fältet och jobbar, vilket visserligen inte händer så mycket just nu, så är det viktigt att datorn fungerar. Då är datorer som är lätta att reparera en fördel som sällan är aktuell men som inte ska underskattas. Att kunna slänga in en ny SSD med en Phillips-skruvmejsel och en m.2-enhet från elektronikbutiken på hörnet, har potential att rädda viktiga uppdrag. Än en gång har det dessutom stor potential att göra det lättare att förlänga datorns totala livstid.

På tal om pålitlighet så är inte batteritiden särskilt bra. Den klarar tre-fyra timmar videoredigering med en hög ljusstyrka på skärmen. Det kan vara ett problem. Min långt ifrån perfekta lösning på det är det här. Ett 65 watt-timmar batteri som kan ladda bärbara arbetsdatorer via USB C eftersom den kan mata ut hela 65 watt.

Köpte jag fel dator?

I slutänden är jag riktigt nöjd med min nya arbetsdator. Om jag möjligen delvis låter lite bitter om den så kan det vara för att jag jobbar som ständig teknikkritiker. Det är också för att jag vill säga det här: Köpte jag fel dator? Kanske. Kanske inte. Som konsumentjournalist brinner jag för att ge konsumenter information för att göra informerade köpbeslut. Det betyder inte att jag tycker att man ska fundera så mycket så att man inte kan bestämma sig eller känna sig tvungen att försvara sitt beslut i efterhand. Jag är nöjd med min nya dator. Den gör vad jag önskar och fungerar bra för mig. Det är tillräckligt, för mig.

Vilka Windows-appar eller Windows-tips borde jag inte missa som nyfrälst? Lämna dem i kommentarerna!

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid