Monolagermaterialet grafen kan komma att revolutionera nästan alla sorters teknik när det väl når marknaden, och det finns flera tydliga exempel på MWC – exempelvis en genomskinlig ljussensor som en dag kan ge dig en kamera eller pulsmätare direkt i mobilskärmen.

Det upptäcks nya användningsområden för grafen på löpande band; materialet, som består av ett enda lager kolatomer, har oerhört bra elektrisk ledningsförmåga och mekanisk styrka och har använts experimentellt i allt från solpaneler till hörlurar. På MWC hittar vi en skara bås under den gemensamma flaggan Graphene Flagship, som är ett samarbete mellan forskningsinstitutioner och företag för att ta fram nya användningsområden för grafen och få tekniken till marknaden.

Ett exempel hittar vi hos ICFO, Intitute of Photonic Sciences, som presenterat en ny gemenskinlig ljussensor baserad på grafen och kvantpunkter. Materialet är tunnt, lätt och böjbart och kan potentiellt byggas in i bland annat skärmar och fönster. På mässgolvet får vi dels se en lite enklare fotodetektor som reagerar när vi blockerar ljuset från en lampa, men även mer avancerade lösningar som en pulsmätare som kan mäta pulsen din puls bara genom att känna av skillnader i hur mycket av ljuset i rummet som passerar genom ditt finger.

Den fristående fotosensorn vi fick testa på plats var ett par centimeter bred och hög, men samma teknik ska kunna krympas ner till ett fåtal mikrometer i storlek. På så sätt går det att konstruera en tunn, genomskinlig och högupplöst sensor baserad på samma teknik. I teorin skulle en sådan sensor kunna användas för att bygga in en kamera, fingeravtrycksläsare eller pulsmätare direkt i en mobilskärm, TV eller ett fönster.

Som mycket annat som baseras på grafen är den stora flaskhalsen tillgången på materialet på industriell skala. Sensorerna som ICFO visar upp är byggda i laboratorium, men det finns fortfarande inte någon kostnadseffektiv teknik för att producera kommersiella mängder grafen – tidsramen vi fick av ICFO på plats var cirka fem år, men tyvärr är det en tidsram som fortsätter flyttas fram år efter år.


NordicHardware bevakar Mobile world congress tillsammans med Surfa.se och Prisjakt Konsument. Du hittar alla våra artiklar och videoinslag på vår samlingssida och ser fler videoreportage på Surfa.se.


Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid