En grupp forskare vill använda grafen för att göra mobilladdning till mindre av en vardaglig pina; vi tar en titt på en utmanare till det traditionella externa USB-batteriet på MWC 2016, där Zap Go visar upp en grafenbaserad ”superkondensator” som ska klara av att laddas på fem minuter.

En av konceptprodukterna som visas upp tillsammans med grafensamarbetet Graphene Flagship på MWC 2016 är Zap Go, ett snabbladdat alternativ till externa USB-batterier. Den tidiga prototypen vi får se på mässgolvet ser vid första anblick ut i princip som vilket batteri som helst, men på insidan används inte traditionella battericeller över huvud taget.

Istället är Zap Go en kondensator baserad på grafen. I ett batteri lagras energin kemiskt genom att koppla samman halvceller med elektrolyter, medan en kondensator istället lagrar energin i ett elektriskt fält mellan två ledare, oftast i form av metallplattor separerade med ett isolerande material. I det här fallet används tunna skivor av grafen istället för metall, med lager av andra nanomaterial emellan. Resultatet är en så kallad superkondensator, som ska gå att ladda betydligt snabbare än vad som är möjligt med ett batteri. Kondensatorn paketeras sedan med en styrkrets och kan användas för att ladda mobiler eller andra enheter via två USB-portar eller en trådlös Qi-platta på ovansidan.

Den nuvarnade prototypen är förhållandevis blygsam och kan laddas med 750 milliamperetimmar på fem minuter – nästa generation utlovas fördubbla detta till 1 500 milliamperetimmar på samma tid, och den tredje generationen ska ökas ytterligare till 3 000 milliamperetimmar på fem minuter.

Zap Go finns som en fungerande prototyp, men likt andra grafenprodukter är det bristen på massproducerat grafen som hindrar den från att faktiskt nå butikshyllorna inom en överskådlig framtid.


NordicHardware bevakar Mobile world congress tillsammans med Surfa.se och Prisjakt Konsument. Du hittar alla våra artiklar och videoinslag på vår samlingssida och ser fler videoreportage på Surfa.se.


Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Andreas Paulsson

Grafen = pornografi