På måndag öppnar Valve och HTC för förhandsbokning av det efterlängtade VR-headsetet Vive, som blir en påkostad historia med sitt startpris på 799 dollar. Vi hälsar på HTC på MWC 2016 för vad som troligen blir vår sista demosession innan lanseringen, och går igenom vad du faktiskt får för din investering.

HTC Vive har snabbt vuxit till en stark utmanare till Facebook-ägda Oculus Rift, och med flera unika finesser och Valves Steam-nätverk i ryggen har Vive till synes goda förutsättningar för att bli en stor plattform för VR-spelande till PC. Priset på 799 dollar blir däremot ett farthinder, dels för att det är en allmänt stor summa pengar för ett datortillbehör och dels för att Oculus Rift är prissatt 200 dollar lägre. Vi testade både HTC Vive och Oculus Rift på CES i januari, och passade såklart på att göra ett återbesök hos HTC under MWC i samband med att förhandsbokningen börjar om mindre än en vecka.

När du köper HTC Vive får du utöver själva VR-glasögonen även med två väggmonterade kameror som används för HTC:s rörelsespårningssystem, Lighthouse. Kamerorna håller koll på var i rummet VR-glasögonen befinner sig, hur du rör dig och hur du vrider huvudet, så att du kan röra dig mer naturligt i VR-miljön. Det medföljer även en anslutningshub med HDMI och USB för att koppla in VR-glasögonen till datorn och ansluta tillbehör.

Medföljande rörelsekontroller och spel

Sist men inte minst får du med två rörelsekänsliga handkontroller som används för att simulera händer, verktyg, vapen eller andra objekt när du spelar. Det här blir ett viktigt trumfkort för HTC vid lanseringen, då Oculus motsvarande kontroller inte kommer börja säljas samtidigt som Rift, som istället kommer levereras med en vanlig Xbox One-handkontroll. Det är en faktor som i viss mån väger upp för det högre priset – beroende på vad Oculus kommer ta betalt för sin motsvarighet när de släpps.

Den kanske viktigaste faktorn för VR blir dock spel och mjukvara; det behövs bra VR-anpassade titlar för att plattformen ska ta fart och för att motivera det höga priset. HTC Vive kommer bland annat levereras med Job Simulator, ett lite enklare sandlådespel där du får leka runt i ett virtuellt kontor. I HTC:s monter fick vi även testa ett nytt actionspel, Space Pirates, där vi fick skjuta mot anfallande robotar och ducka för inkommande skott. Spelet kan dock tyckas vara lite väl avskalat, och fungerar mer som ett teknikdemo för rörelsekontrollerna snarare än som en fullfjädrad spelupplevelse. Däremot kommer den populära rymdskeppssimulatorn Elite: Dangerous ha fullt stöd för Vive, men spelas istället sittandes snarare än att dra full nytta av rörelsespårningen.

Förhandsbokningen av HTC Vive drar igång den 29 februari – det finns ännu inget exakt datum för när leveranserna drar igång, mer än att det blir senare i vår eller tidigt i sommar.


NordicHardware bevakar Mobile world congress tillsammans med Surfa.se och Prisjakt Konsument. Du hittar alla våra artiklar och videoinslag på vår samlingssida och ser fler videoreportage på Surfa.se.


Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
MorkulhymerKasq Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Kasq
Gäst
Kasq

Ska inte Vive levereras i April?

hymer
Medlem
hymer

Fan ska man köpa då. Jag har en pre order på Rift men tycker Vive ser häftigare ut men sen kommer man ju till det där med rumsbegränsningen och jag vet inte om jag har utrymme för vive.

Morkul
Medlem
Morkul

Är NH fulla eller har jag missat något? Oculus säljs för $599 utan handkontroller och Vive kommer säljas för $799 med handkontroller så skollnaden är mindre än $200 och för det får du en uppsjö av häftiga funktioner som saknas i Oculus. Dessutom har HTC Steam i ryggen så det kommer garanterat att komma flertalet tittlar, speciellt som förhoppningsvis utnyttjar Vive’s förmåga att det fysiska rummet som spelplan vilket var en helt enorm upplevelse. Någonting sådant kommer inte Oculus inte ens i närheten av i spelkännsla och i slutändan kommer det vara mindre än 2000:- i skillnad och det ska… Läs hela »