Konceptet Internet of Things genomsyrar hela Mobile World Congress, med smart uppkoppling och fjärrstyrning inbyggt i mer eller mindre allt du kan tänka dig. Vi tar en titt på ett ”smart serverskåp” som låter dig hålla koll på temperaturer eller låsa upp skåpsdörrarna via mobiltelefonen.

På en mässa där det skyltas med internetuppkoppling i alla tänkbara prylar, och allt från brödrostar till gräsklippare kan utgöra framtidens internet, kan det kännas uppenbart att hitta ett internetuppkopplat serverskap. I det här fallet handlar det dock just om själva skåpet snarare än bara servrarna.

M-Prime är ett smart serverskåp som visas upp av koreanska Hannam University, huvudsakligen med fokus på serveradministratörer som vill ha total koll över sitt rack även när de är inte kan vara på plats i serverhallen. Dels är skåpet utrustat med sensorer för att övervaka temperatur och luftfuktighet, och dels kan ett antal funktioner fjärrstyras via internet. Exempelvis går det att låsa upp och öppna både den främre och den bakre skåpsdörren, antingen via den inbyggda pekskärmen eller via din dator eller mobiltelefon.

Det här är allt annat än en konsumentprodukt, och den kostar också därefter. Men om inte annat utgör M-Frame ett målande exempel på att mer eller mindre allt kan komma att räknas in i internet of things: inklusive förvaringen för servrarna som utgör internets ryggrad.


NordicHardware bevakar Mobile world congress tillsammans med Surfa.se och Prisjakt Konsument. Du hittar alla våra artiklar och videoinslag på vår samlingssida och ser fler videoreportage på Surfa.se.


Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid