ARM har hittills dominerat markanden för ultrakompakta moderkort med integrerad processor, till exempel i form av den öppna Raspberry Pi-plattformen. Men med Intels strömsnåla Bay Trail-plattform i högsta hugg vill ECS erbjuda vad som ska vara världens minsta X86-moderkort – Liva.

För den som är kreativ finns det mängder med tänkbara användningsområden för små datorplattformar som Raspberry Pi eller ECS Liva. Med en låg strömförbrukning och litet format kan de byggas in lite här och var, och användas för allt från serverarbete till lätta spelmaskiner. Fördelen med en X86-baserad plattform är att man kan köra Windows eller vanliga Linux-distributioner med allt det mjukvarustöd som följer.

I och med att Intel har jobbat stenhårt på att pressa ner strömförbrukningen på sina processorer är det numera möjligt att erbjuda en lösning snarlik Raspberry Pi, men med full X86-kompatiblitet. Och det är precis det ECS har gjort med miniplattformen Liva, som precis som Raspberry Pi kan drivas via microUSB.

Hjärtat i Liva är en processor från Intels strömsnåla Atom-familj med kodnamnet Bay Trail-M – Intels mest strömsnåla processorer med Bay Trail-arkitektur som är anpassade för exempelvis mobiltelefoner. Storleken på kortet är jämförbar med till exempel Raspberry Pi, och här har ECS klämt in 2 gigabyte DDR3-minne och ett ganska trevligt portutbud med stöd för USB 2.0, USB 3.0, HDMI, VGA, ethernet och lagring via eMMC.

Prislappen ligger på cirka 1 500 kronor, men ECS Liva finns ännu inte på den svenska marknaden – och det är osäkert när eller om produkten faktiskt kommer hit. Men den som vill bygga en ultrakompakt X86-dator kan eventuellt vilja kika närmare på den här produkten framöver, och även eventuella konkurrenter som kanske dyker upp inom kort.


Relaterade artiklar

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
wieroGadgety Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gadgety
Medlem
Gadgety

Kul att se.

wiero
Medlem
wiero