Intel har släppt sina nya processorer ur Broadwell-U-familjen och som utlovat har vi fått lära känna några nya modeller med de strömsnåla processorerna på mässgolvet i Las Vegas. Vi kikar lite närmare på Dells nya ultraportabla XPS 13, med supertunna skärmramar och upp till 15 timmars batteritid.

Intels nya Broadwell-U-familj tar en rad nya dubbelkärniga processorer till marknaden som tar Haswell-arkitekturen till den nya tillverkningstekniken på 14 nanometer, med betydligt högre energieffektivitet som resultat. Dell är en av de tillverkare som har visat upp nya datorer med Broadwell, varav vi kikar närmare på den lätta och tunna proffsdatorn XPS 13.

Det är en riktigt tunn och lätt pjäs som trots det känns riktigt solid. Chassit har metalldetaljer och på insidan finns en kolfiberliknande yta. Kanske mest imponerande är dock skärmen, då Dell har superslimmat skärmramarna och på så sätt klämt in en 13,3-tumsskärm i ett chassi som snarare känns som en dator i 11,6- eller 12,5-tumsklassen. Skärmen i fråga kan fås i upplösningarna 1 920 x 1 080 eller 3 200 x 1 800 pixlar.

Innanför skalet hittar vi en dubbelkärnig Core i5- eller Core i7-processor med hyperthreading och upp till 8 gigabyte internminne samt flashlagring. Batteritiden uppgår i närmare 15 timmar i 1080p-varianten, men blir lite lägre för den mer högupplösta upplagan. Det går dock att köpa till ett tilläggsbatteri för under tusenlappen som kan lägga till ytterligare upp till 7 timmars batteritid, vilket innebär att du kan komma upp till nästan 22 timmar beroende på konfiguration.

Prissättningen börjar på omkring 7 500 kronor i basutförande och Dell XPS 13 bör börja levereras inom kort.


Relaterade artiklar

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
MarquzzS0urcerr0RWillHoang Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
WillHoang
Gäst
WillHoang

Trevlig lite maskin! Jag hoppas att Dell tänker göra samma sak med XPS 15. Skulle vara ett givet köp för mig. Jag har svårt för väldigt ”kompakta” tangentbord. Skulle vara trelvigt om ni kunde fråga Dell-folket, om de har liknande planer för XPS 15?

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Underbar sak! Batteritiden är verkligen fantastisk. Om den hade varit passivt kyld skulle den blivit en riktig drömdator i sin klass.Kanske går att ordna med Y-versionen av dessa Broadwell CPUer.Tiden borde ju vara passé för ultratunna som man inte vågar lägga på soffor och sängar i rädsla för att fläktarna ska alstra värmande dammråttor intill processorn. Skönt iaf att höra att denna Dell känns solid och tunna ramar bidrar nog dessutom till mindre hävarmseffekt. Vissa ultratunna kan annars vara lite skeva. Som skräckexempel finns tex min ultratunna 13″ Acer Aspire S7-391 som sviktar såpass mycket, om man bär den på… Läs hela »

Marquzz
Medlem
Marquzz

Bara jag som vill ha den billigare med 1080p-skärmen? Hellre matt utan touch än den andra. Man har ju oftast ingen nytta av hög upplösning i Windows i alla fall, särskilt inte på en så liten skärm.