Tittar in hos Jolla på MWC, företaget som bildades av avhoppande Nokia-ingenjörer. Här får vi se en rad minst sagt intressanta tekniker, som det Meego-baserade operativsystemet Sailfish OS och möjlighet att ansluta en uppsjö med bakstycken som ger telefonen nya funktioner.

Vi får klämma på en testtelefon hos Jolla på MWC, som kör företagets eget operativsystem Sailfish OS. Det bygger i grunden på Nokias gamla Meego-operativsystem men har idag en hel del gemensamt med Android. Operativsystemet ska dessutom kunna installeras inte bara på Jollas egen hårdvara, utan på flera olika Android-enheter. Då kommer mjukvaran ligga i sidan om Android, och man kan välja att återgå till originalmjukvaran på telefonen om man så önskar.

Telefonen vi fick klämma på har en baksida, som kallas Other Half, som kan monteras bort och ersättas med nya skal. Dock är det inte bara vanliga skal, utan med hjälp av en uppsättning kontakter kan man tillföra nya funktioner till telefonen med hjälp av nya baksidor. Vi får bland annat se något så enkelt som ett Angry Birds-skal som automatiskt kan applicera ett matchande tema på telefonen, och ett skal som kan lägga till trådlös laddning eller rörelsegester.

Jolla tycks vara bra på att tänka utanför lådan, och vi ser verkligen fram emot att se mer av vad de kan leverera framöver.


Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
adolf512Björn Söderströmewson57eson57S0urcerr0R Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Riktigt trevligt projekt! Och riktigt bra att NHW gör detta synligt för alla vanliga dödliga 🙂
Blir dit man får vända sej för framtida mobilköp när Nokia försvinner.

eson57
Gäst

Har haft min Jolla ett par månader nu, och kan bara säga att SailfishOS är grymt. Tveklöst bästa mobiloperativet.
Geststyrningen satt stenhårt, efter bara någon dag. Så till den milda grad, att man numera sitter och ”viftar” även över andra telefoner. 😆

Björn Söderström
Gäst

Köpte en Jolla direkt när den annonserades. Än så länge kan den nog betecknas som en entusiastmobil för oss som uppskattar mångfald och öppen kod. Det saknas en del viktiga funktioner men utvecklingen går fort och det kommer saker regelbundet. Redan nu är det en mycket trevlig mobil och det finns inga planer på att gå tillbaka till något annat fabrikat! Har inte haft några som helst problem, att lära sig Sailfish går fort, det är mycket trevligt!

ewson57
Gäst

[quote name=”Björn Söderström”]Köpte en Jolla direkt när den annonserades. Än så länge kan den nog betecknas som en entusiastmobil för oss som uppskattar mångfald och öppen kod. Det saknas en del viktiga funktioner men utvecklingen går fort och det kommer saker regelbundet.[/quote]
Vet inte vad det är för ”viktiga funktioner” du saknar, men Sailfish har nu lämnat betastadiet och under mars månad kommer dom att trycka ut version 1 av operativet, så jag gissar att det du saknar, kommer inom kort. 🙂

Björn Söderström
Gäst

Jag saknar funktioner för synkronisering av mobilen mot olika OS för kalendrar och kontakter, själv använder jag Mac OS X men även för Windows. Det typen av program är nödvändiga för att andra än entusiaster ska ta till sig Jolla!

Men säkert kommer en hel del redan i version 1 som skickas ut i mars. Aktivering av LTE/4G vore inte heller dumt!

gustav II
Medlem
gustav II

Jag hoppas verkligen att jolla lyckas! jag vägrar uppgradera min desire HD till en android mobil, lägger hellre de pengarna på ett lyxigare datorchassi osv. Jag är lite tveksam till bygkvalitén jollas egna telefoner erbjuder men operativsystemet verkar väldigt intressant speciellt att man kan köra android och meego appar, att man inte behöver en snapdragon 805 processor för att telefonen inte ska lagga sönder i menyerna(ingen GPU acceleration, tror de har rättat till detta delvis nu), förhoppningsvis slippa bli övergiven av telefontillverkaren för att de vill sälja nya mobiler. Jag ser inte android som riktigt GNU/linux och detta verkar faktiskt… Läs hela »