5G är namnet på framtidens trådlösa kommunikationsteknik som ska öka bandbredden för trådlösa nätverk med 1 000 gånger och koppla sju biljoner enheter till Internet. Nu bekräftar Europeiska Kommissionen hur tekniken ska utvecklas tillsammans med branschen och när den kan tänkas nå konsumenter.

År 2009 lanserades det första 4G LTE-nätverket av Telia. Nu närmar sig nästa stora typ av mobilt nätverk. Denna gången handlar det inte om en liten uppgradering. 5G är en helt ny teknik för trådlös kommunikation som är tänkt att koppla upp sju biljoner enheter till Internet och öka nätverkets bandbredd med 1 000 gånger.

Framtiden för 5G presenterades av Europeiska Kommissionen på MWC-mässan i dag. Tekniken presenterades tillsammans med representanter från företag så som Ericsson, Nokia, Huawei och Samsung. Likt standarder kring 3G och 4G kommer också 5G utvecklas av branschen och troligen klubbas igenom av Europeiska Kommissionen som en global kommunikationsstandard. Tekniken utvecklas av en branschorganisation kallad 5G PPP (5G Public Private Partnership) som består av en lång rad olika företag.

5G_panel

5G kommer att utvecklas av branschen under de kommande åren och vara tillgängligt för vissa konsumenter år 2020. Enligt den japanska teleoperatören NTT Docomo kommer 5G vara redo för användning på de olympiska spelen i Tokyo år 2020.

1 000 gånger högre bandbredd

Enligt den europeiska kommissionen kommer framtidens 5G-standard erbjuda många förbättringar i jämförelse med dagens telekommunikationsteknik. Här är de fem största nyheterna.

  • 1 000 gånger högre nätverksbandbredd
  • Kapacitet att koppla samman sju biljoner enheter och sju miljarder människor
  • 90 procent lägre energikonsumtion
  • Lägre än fem millisekunder svarstid
  • Högre säkerhet

5G är inte en standard som är utvecklad med dagens teknik i åtanke. 5G PPP har istället fokuserat på att utveckla för framtidens applikationer. Teknikens egenskaper sägs vara utformade för att leverera tillräckligt mycket data för att driva hologramskärmar och skärmar för förstärkt verklighet, ha tillräckligt låg svarstid för att användas för att driva fordon eller genomföra operationer över nätverk och tillräckligt hög säkerhet för att användas av säkerhetspersonal och andra samhällsnyttiga system.

Olika frekvenser för olika regioner

5G kommer troligen baseras på en lång rad olika frekvenser. Det är troligt att tekniken kommer fortsätta använda frekvenser runt en-gigahertzbandet, som används av teleoperatörer i dag, för att täcka stora områden. För att öka bandbredden i regioner där många sändare kan placeras på mindre platser, så som i städer, ska högre frekvenser användas för att leverera större mängder data. Det är möjligt att 5G kommer att använda frekvenser över sex gigahertz för ge operatörer till ett bredare spektrum där större mängd data kan pumpas.

Även om 5G är tänkt att lanseras i samband med de olympiska spelen i Tokyo år 2020 är det troligt att det dröjer ytterligare ett par år innan standarden är helt färdig för den breda massan.

https://www.nordichardware.se/images/sitegraphics/fullimages/fullimages/fullimages/fullimages/smartphone_guiden.png

Relaterade artiklar:

Följ Nordichardware här

NordicHardware Youtube – https://www.youtube.com/nordichardware
NordicHardware Facebook – https://facebook.com/NordicHardware 
NordicHardware Twitter – https://twitter.com/nordichardware
NordicHardware Google+ – https://plus.google.com/102413880260864582313/

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
UnpasOndjultomte_Skuggan7 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Arne Berg

Ge oss fiber överallt istället trådlöst e bara nyttigt för telefoner & annat fjoll

Skuggan7
Gäst
Skuggan7

[quote name=”Ase”]Ge oss fiber överallt istället trådlöst e bara nyttigt för telefoner & annat fjoll[/quote]

Du verkar inte förstå vad detta innebär, det innebär att alla som lever på jorden kan vara uppkopplade med flera prylar var, det är revolutionerande. Men det enda du har att komma med är gnäll om fiber som redan finns till alla som är redo att investera i en indragning av det. Dessa företag kommer knappast ha något med fiber hem till dig att göra.

Ondjultomte_
Gäst
Ondjultomte_

[quote name=”Ase”]Ge oss fiber överallt istället trådlöst e bara nyttigt för telefoner & annat fjoll[/quote][quote name=”Skuggan7″][quote name=”Ase”]Ge oss fiber överallt istället trådlöst e bara nyttigt för telefoner & annat fjoll[/quote] Du verkar inte förstå vad detta innebär, det innebär att alla som lever på jorden kan vara uppkopplade med flera prylar var, det är revolutionerande. Men det enda du har att komma med är gnäll om fiber som redan finns till alla som är redo att investera i en indragning av det. Dessa företag kommer knappast ha något med fiber hem till dig att göra.[/quote] Det handlar som sagt inte… Läs hela »

Unpas
Gäst
Unpas

Vad Ase menar är att han inte vill vara uppkopplad trådlöst när han går utflykt med barna sina utan vill ha fiber draget i skog o mark. Att det finns stationer över hela Sverige med säg, 100 meters mellanrum, som han kan ”hoppa” mellan. Eller så fäster han o hans familj en boomerang i en tp-kabel och kastar den till nästa station. När väl någon anställd på plats fäst kabeln i fiber-convertern/jacket så börjar han och familjen traska dit med sina stationära/bärbara datorer. Sen tillbringar dom resten av dagen där, för att nästa dag kasta nästa boomerang osv.