Asus har likt flera tillverkare insett vikten av rejäl grafikkraft i bärbara datorer och med nya dockningslösningen ROG XG2 kopplar företaget ett Geforce GTX 980 Ti-grafikkort till en tunn och slimmad ultrabook. Den proprietära lösningen baseras på det snabba USB 3.1-gränssnittet och lovar bättre prestanda än motsvarande Thunderbolt-lösningar.

En bärbar dator är sällan både tunn och kraftfull, i synnerhet inte när man eftersöker hög GPU-prestanda. Det finns helt enkelt inte utrymme eller kylningsförmåga att hantera större kraftfulla grafikkretsar i tunna bärbara datorer. För att inte spelare ska behöva välja det ena eller det andra satsar allt fler tillverkare på externa grafikkortslösningar och så nu även Asus.

Asus ROG XG2 är en tidig prototyp från företaget där man kapslar in fullstora PCI Express x16 grafikkort i en extern dockningsstation med både aggressiv design och imponerande prestanda. Dockningsstationen påminner en hel del om Asus små och smidiga gamingdatorer med en typisk aggressiv ROG-design. Det mattsvarta chassit matchas med två mindre kylfläktar, ett sidofönster samt ett rött plasmarör i fronten.

Bättre prestanda med USB 3.1 Type-C

Met intressant är däremot den lösning Asus valt för att koppla dockningsstationen till sina bärbara datorer. Genom två USB 3.1 Type-C kablar har Asus gjort en proprietär lösning där den ena kabeln laddar datorn och den andra levererar en bandbredd motsvarange 4 kanaler PCIe Gen3 till det externa grafikkortet. En bra bit ifrån kortets PCIe Gen3 x16 gränssnitt men tillräckligt för att ge minimala prestandaförluster enligt Asus. Som även hävdar att lösningen ger bättre prestanda än motsvarande Thunderbolt-konfiguration då man slipper en ytterligare omvandling av signalen.

Asus meddelar samtidigt att man diskuterar att utveckla thunderbolt-kompabilitet för enheten för att ge bredare kompabilitet med olika datormodeller.

Asus har ännu inte kunnat ge några uppgifter om vare sig pris eller tillgänglighet för ROG XG2 men under CES visar man upp att konceptet mycket riktigt fungerar och levererade både god prestanda samt till synes effektiv kylning av ett riktigt kraftfullt grafikkort.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
S0urcerr0RMcKinley_AnKaN_ Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
_AnKaN_
Medlem
_AnKaN_

Vill du verkligen se och höra ditt grafikkort när det står intill skärmen?
Mäss exemplar & lan rigg i all ära men inte i ett ständigt användarscenario!

McKinley
Medlem
McKinley

Jag gillar definitivt ideen men ar inte sa saker pa den.
Processorn i ultrabooks ar i regel inte kraftfull nog att kunna dra nytta av GTX 980Ti eller nagot i narheten ens. Jag har t.ex. en Intel Core i5-5200u processor i min ultrabook som bara har tva fysiska karnor och fyra hyper threading karnor.
Inte en chans att min laptop har kraft nog till att samarbeta val med ett grafikkort ur 900 serien.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Det lustiga med Thunderbolt är att det aldrig tillämpades till sina mest lämpliga ändamål.Från första gången man hörde talas om TB (Light Peak) så har det mest bara visats upp prototyper på coola produkter genom åren – tex grafikkortslösningar.Nu helt plötsligt blev det busenkelt med USB3.1.Jag misstänker att tillverkarna satt sej på tvären pga att Thunderbolt är proprietärt och verkar ha en ganska dyr licens.Min idealiska desktop-config är en 4-kärnig i7 NUC tillsammans med ett externt grafikkort on-demand. Har tänkt på det ända sedan NUC DC3217BY med TB släpptes.Men vi får väl se om iaf ASUS är allvarliga denna gång… Läs hela »