Asus har varit tidiga med att ta till sig Nvidias frekvenssynkroniseringsteknik G-sync i sina skärmar, och nu utökar man sortimentet med en värstingskärm ur ROG-familjen. Asus PG278Q bjuder på 2 560 x 1 440 pixlar med 120 hertz och 1 millisekund responstid, med en saftig prislapp på 799 dollar.

Asus VG248QE blev den första skärmen som fick stöd för Nvidias nya teknik G-sync. Kort och gott kan tekniken beskrivas som att man låter datorns grafikprocessor samarbeta med bildskärmen så att de båda alltid använder sig av samma uppdateringsfrekvens. Det är tänkt att ge en betydligt bättre flyt i rörlig bild, främst i spelsammanhang. Och av vad vi har sett av tekniken hittills måste vi säga att vi är mäkta imponerade av slutresultatet.

Nästa satsning från Asus sida blir den första skärmen som säljs ur företagets Republic of Gamers-familj, och det rör sig om en minst sagt påkostad pjäs sett till specifikationerna. Dels sträcker sig Asus nu till 2 560 x 1 440 pixlar istället för traditionella 1 920 x 1 080 som i VG248QE, vilket även gör det till den första 1440p-skärmen som drar nytta av Nvidia G-sync. Det rör sig även om en dynamisk uppdateringsfrekvens på minst 120 hertz för att ge ett bra flyt i datorspel. Vi är på plats i Las Vegas och har fått undersöka skärmen i drift hos Asus.

Övriga godsaker involverar 1 millisekunds responstid och en inbyggd USB 3.0-hub, och ett av skärmens paradnummer är den särskilt tunna skärmkanten som mäter in på 6 millimeter. Tanken är att skärmarna ska vara smidiga att använda  Nvidia surround med exempelvis tre monitorer i tandem – en mycket lockande, om något ganska kostsam, tanke. Det kanske största frågetecknet specifikationsmässigt är att PG278Q använder sig av en TN-panel, som troligen var en nödvändig kompromiss för att pressa skärmen till så pass vassa responstider och uppdateringsfrekvenser.

Prislappen vi fått ta del av än så länge landar på inte mindre än 799 dollar, och även om vi inte fått någon information om nordiska priser så kan vi nog räkna om att få lägga ut norr om 7 000 kronor inklusive moms. Lanseringen bör ske under andra kvartalet i år, och vi ser fram emot att få klämma mer på den längre fram.


Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
wrogadAnton KarmehedB - A sBirks Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Birks
Medlem
Birks

Så om man har ett AMD kort så går den i 120hz? Eller fungerar den inte alls då?

Bengt Johansson
Medlem
Bengt Johansson

Är redan på väg en öppen standard med liknande teknik som troligen kommer bli en del av VESA.
Ideen är bra men dom är inte ensamma om ideen, däremot så är G-Sync en låst standard.

Tror själv att dett blir Grave-Sync om 1~2 år. En död teknik, som så mycket annat något företag håller hårt i…
Ex:
IBM – MCA
Sony – Memory Stick
Med flera…

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Birks”]Så om man har ett AMD kort så går den i 120hz? Eller fungerar den inte alls då?[/quote]
Den fungerar utmärkt i 120hz med AMD-kort! Som B – A säger finns det även en ny lösning från AMD på väg kallad ”Freesync” men det finns inte så mycket detaljer kring denna fria motsvarighet till Gsync ännu. Vi hoppas kunna få en demonstration av tekniken under veckan!

wrogad
Gäst
wrogad

Ska enligt andra gamers som sett vara som natt till dag, jag vill också ha. 😀