AMD:s budgetvänliga APU-kretsar i Kaveri-familjen har för de flesta fullgod CPU-prestanda och kommer även med en förhållandevis kraftfull grafikkrets integrerad direkt på sitt kisel. Prestandan räcker däremot sällan till för att hålla följsamt hög bildfrekvens – vilket gör stödet för Freesync extra spännande i denna plattform.

Under CES 2015 pratade AMD och deras partners friskt om den nya bildskärmstekniken Freesync. Företagets svar på Nvidia G-Sync låter grafikkretsen synkronisera sin bildfrekvens med uppdateringsfrekvensen på din bildskärm, något som mer eller mindre eliminerar problem som tearing och stuttering och på så vis ger en följsammare spelupplevelse.

Problemen är ofta tydligast vid låga bildfrekvenser och Freesync kan därför bli en riktig solskenshistoria för AMD:s integrerade grafikkretsar i Kaveri-arkiekturen.

 

Under CES passade redaktionen på att testa Freesync-stödet i Kaveri mot en Freesync-kapabel bildskärm från LG och konstaterade att ett spel som Lego Batman gav riktigt följsam och trevlig spelupplevelse trots en begränsad bildfrekvens på runt 40 bilder per sekund. Klart bättre än när Freesync stängdes av och den låga bildfrekvensen gjorde sig påmind genom tydliga ryck i bilden.

AMD har redan idag stöd för Freesync i Kaveri-processorer som AMD A10-7850K och andra kretsar. Det som fattas är nu ett bredare utbud av Freesync-skärmar som ser ut att dyka upp på marknaden redan inom de närmste veckorna. Vilket är mycket goda nyheter för spelare på låg budget.

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Tellus82 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tellus82
Medlem
Tellus82

Det enda smolket i bägaren är väl att ingen vill prata om hur denna teknik står sig mot gsync, varken vad det gäller delay eller frekvenser. Sen har vi FreeSync märkningen som inte är klar då man inte vet vilket frekvensspann som kommer krävas av skärmarna för att få märkningen. Skärmtillverkarna vil såklart ha så litet spann som möjligt då det förenklar i alla led för dom. Förhoppningsvis får vi se under 30fps som lägsta nivå & upp till 144Hz, finns tyvärr skärmar som inte klarar lägre än 45Hz idag ”med freesync”, vilket ger ett löjligt litet spann med syncning… Läs hela »