Gaming i Full HD och videostreaming i 4K för låga priser i bärbara datorer, det är vad AMD vill uppnå med sin nya APU. AMD Carrizo har anlänt som företagets sjätte generation av APU-enheter och denna gången ligger fokus på att ge konsumenter som vill betala maximalt 7 000 kronor på en bärbar dator en riktigt bra användarupplevelse.

AMD har en ny uppsättning APU:er på väg till marknaden och denna gången introducerar man en familj chipsets som sägs kunna driva datorer på ett energieffektivt och kraftfullt sätt. Den sjätte generationen av APU:er från AMD, som också kallas Carrizo, kommer utrustad med Radeon-grafikkretsar som erbjuder AMD:s höga grafikprestanda i mobila produkter. Med dessa grafikprocessorer sägs Carrizo erbjuda upp till 65 procent högre grafikprestanda än tidigare APU:er. Detta sägs betyda att populära spel så som League of Legends och Dota 2 kan spelas med höga bildfrekvenser, något som AMD påstår är omöjligt med konkurrentens motsvarande chipsets.

En av AMDs största nyhet för den växande APU-familjen är hårdvarustöd för HEVC/h.265. Detta typ av stöd betyder att datorer som drivs av de nya processorerna kan avkoda video från tjänster så som Netflix 4K, även i datorer som kostar mindre än 7 000 kronor. Tanken med de nya APU-enheterna är helt enkelt att alla konsumenter som vill köpa en dator som kostar mellan 4 000 och 7 000 kronor ska kunna spela spel och kolla på högupplöst video utan att stöta på problem.

Fortfarande 28 nanometer

I jämförelse med tidigare APU:er från AMD kommer Carrizo erbjuda både högre prestanda och högre energieffektivitet. Bärbara datorer som drivs av de nya APU:erna sägs ha upp till dubbelt så lång batteritid som tidigare modeller, vilket är minst sagt imponerande med tanke på att AMD fortfarande använder sig av en relativt föråldrad 28 nanometer tillverkningsprocess.

Enligt AMD kommer företag så som Dell, HP, Asus, Acer, Lenovo och Toshiba sälja bärbara datorer med Carrizo med start nästa månad. Alla datorer kommer givetvis kunna uppgraderas till Windows 10 och AMD utlovar stöd för all ny teknik som erbjuds av det kommande operativsystemet.

Se fler nyheter från Computex 2015

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Anders Lagerqvistpege63 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
pege63
Gäst
pege63

Jaha då kommer där inget till ”AMD Socket AM1” som det var sagt i början när den kom????

Anders Lagerqvist
Gäst
Anders Lagerqvist

Ja så blir det. AMD sade för några veckor sedan att Carrizio för stationära datorer ställs in. Istället ersätts desktop-Kaveri med Goodaveri, Kaveri-refresh.