5 saker du kanske inte visste om RTX 3000

0

Nvidia GeForce RTX 3070, 3080 och 3090 har varit på allas läppar den senaste veckan. Ampere sätter en ny ribba för grafikkort. Vi har redan skrivit mycket om de nya korten men här har vi fem saker som du kanske inte redan vet om Nvidias nya kort.

HDMI 2.1 med 48 Gb/s

RTX 3000-serien har stöd för HDMI 2.1. Det är den först med på grafikmarknaden. Det är riktigt spännande eftersom det till exempel tillåter TV-apparater att ta emot 4K 120p och till och med 8K 60p. En Nvidia-representant har bekräftat att stödet kommer i form av kretsar som kan skicka data i upp till 48 gigabit per sekund. Det är den maximala hastigheten för HDMI 2.1. Det kan dock skapa problem för vissa. TV-apparater som har stöd för HDMI 2.1 har nämligen inte automatiskt stöd för 48 gigabit. Vissa är begränsade till 40. Det räcker dessutom inte att köpa den senaste modellen av en TV. LGs senaste OLED-TV-apparater är till exempel begränsade till 40 gigabit, trots att förra årets LG OLED C9 hade fullt stöd för 48 gigabit.

I praktiken betyder det att vissa nya TV-apparater är begränsade till video med 4K-upplösning med 120 bilder per sekund, full 4:4:4-färg i 10 bitar. Med 48 gigabit går det att få 12 bitar. Eftersom vi inte har någon riktig erfarenhet av 12 bitar-video som skickas till en 10 bitar-TV, är det oklart om det gör nån skillnad eller hur stor skillnad det skulle göra för bilden. Flera TV-tillverkare har i alla fall processorer som hanterar bilder med betydligt högre bitdjup för att försöka bli av med till exempel problem med banding. Mer data är kort sagt alltid bra. För riktiga bildnördar där ute är det i alla fall värt att notera att de nya RTX-korten faktiskt kan leverera högre HDMI-bandbredd än vad många TV-apparater kan ta emot i dagsläget.

Ingen VirtualLink

På tal om portar så saknar de nya RTX-korten stöd för USB C. Det är inget problem för de flesta. Ett undantag är att det tar bort Nvidias tidigare stöd för VirtualLink, över USB C åtminstone. Tekniken som fanns i RTX 2070 och högre kort kan erbjuda all uppkoppling som ett VR-headset behöver genom en enkel kabel. Det ger enklare lösningar för vissa headset. Det inkluderar det ”8K” headset som testade på CES tidigare i år men även Valves Index-headset, dock med en påtvingad dongel. Det bristande stödet i headset är kanske en anledning till att VirtualLink nu inte verkar vara tillgängligt.

Inte för slitna PSUer

En sak som du kanske inte visste är att du kan behöva byta nätaggregat samtidigt som du byter grafikkort. När Asus presenterade sina partnerkort i RTX 3000-serien, poängterade de att de nya korten drar betydligt mer energi än tidigare kort. RTX 3080 drar över 300 watt. Det ska inte vara ett problem för de flesta nättaggregat på minst 750 watt men Asus menar att de nya korten ändå kan ställa till med problem. De nya korten kan nämligen accelerera upp till höga energiförbrukningar så snabbt att Asus tror att gamla och slitna nätaggregat kan ha svårt att leverera. Utan att veta hur vanligt problemet kommer att vara är ett nätaggs-byte inget vi kan rekommendera på förhand men det kan vara värt att ha i åtanke om det visar sig att ditt RTX 3000-inte riktigt presterar som tänkt.

Trippla 8-pin

På tal om ström så har RTX 3000 en ny 12-pin-kontakt. Den är helt ny och behöver därför användas med en adapter som gör om två 8-pin-kontakter till den nya 12 pin-kontakten. Detta gäller dock främst för Nvidias Founders Edition-kort, eftersom tillverkare inte kommer att använda den. Asus kommer till exempel att använda tre 8 pin-kontakter, vilket vi tidigare bara sett på ett fåtal väldigt extrema 2080 Ti-kort. Vi har till exempel en 2080 Ti med två åtta pin- och en sex pin-kontakt. Nu kommer alltså RTX 3080-modeller med trippla 8 pin-kontakter. Det ser vi som ännu ett bevis på hur energihungriga de nya korten är.

Köp på dagen, ingen förbeställning

Om du bestämmer dig för att köpa ett nytt RTX 3000-kort så har du kanske noterat att det inte går att göra det än. RTX 3080 lanseras den 17 september, RTX 3090 den 24 september och RTX 3070 i oktober. Ingen återförsäljare tar emot förbeställningar i nuläget. Det är inget sammanträffande. I en stream bekräftade MSIs representanter att ingen återförsäljare får ta emot förbeställningar. Alla köp måste alltså göras på lanseringsdagen eller senare. Så förbered dig för en Black Friday-liknande dödshord.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid