meizu_ubuntu

Ubuntu Phone är ett mobilt operativsystem som har varit på tapeten en längre tid och som nu äntligen börjar hitta ut på markanden i skarp form. Vi hälsar på hos kinesiska Meizu som är bland de första i världen med att erbjuda telefonmodeller med Canonicals Linux-baserade operativsystem.

Idag är Ubuntu en av de mest populära Linux-distributionerna för PC-bruk, vilket till stor del har att göra med att operativsystemet erbjuder ett väldigt finslipat gränssnitt och har ett större företag, Canonical, i ryggen. Men Linux-kärnan är som bekant väldigt flexibel, och genom att porta operativsystemet till ARM-arkitekturen och lägga till ett pekskärmsvänligt gränssnitt och nödvändig mobilfunktionalitet har Canonical paketerat om Ubuntu för mobiltelefoner.

Vi har kikat på Ubuntu Phone tidigare i dess tidigare former, men numera är det ett betydligt mer finslipat operativsystem demonstreras på mässgolvet i Barcelona. En av flaggskeppsfunktionerna är just att det är Ubuntu som ligger kvar som grund för operativsystemet – det kommer i längden gå att koppla in telefonen till en skärm och ansluta mus och tangentbord och på så sätt använda den som en mer traditionell dator.

https://www.nordichardware.se/images/sitegraphics/fullimages/fullimages/fullimages/fullimages/smartphone_guiden.pngVi klämmer lite grann på en ny variant av Meizu MX4, en premiumtelefon på 5,4 tum som i vanliga fall marknadsförs med Android. Det är fortfarande lite oklart när MX4 med Ubuntu kommer till den Svenska markanden, men vi ser givetvis fram emot att få kika mer både på den och på andra modeller med Canonicals mobila operativsystem.

Relaterade artiklar:

Följ Nordichardware här

NordicHardware Youtube – https://www.youtube.com/nordichardware
NordicHardware Facebook – https://facebook.com/NordicHardware 
NordicHardware Twitter – https://twitter.com/nordichardware
NordicHardware Google+ – https://plus.google.com/102413880260864582313/

3 KOMMENTARER

  1. Den största nackdelen men ubuntu är att man till skillnad från sailfish inte kan köra Android Appar, om det inte går att köra android appar är det dödsdömt att misslyckas.
    Androids plattform handlar lika mkt om apparna som själva oset. Sailfish skulle man faktiskt kunna tänka sig att migrera till då jag kan köra alla mina android appar som jag van vid.

LÄMNA ETT SVAR